Detaliu important pentru cei care se grăbesc să condamne Polonia: cum a provocat Germania o „spărtură” în statul de drept din UE

Sursa: Pexels

Există 27 de state membre în UE. Două au declarat acum că nu sunt constrânse de legislația UE. Pe baza legii prevăzute în tratat, fiecare stat membru semnează atunci când aderă la UE, ceea ce înseamnă că ambele țări încalcă dreptul internațional, scrie avocatul britanic Steven Barrett într-un articol de opinie publicat în The Spectator.

🔹 Prima țară care a încălcat dreptul internațional a fost Germania. Am scris despre asta anul trecut. Instanța germană a declarat că nu este obligată de legislația UE, deoarece UE nu are puterea de-a acționa asupra legalității programului de cumpărare de obligațiuni al BCE în timpul pandemiei. Germanii au spus că „nu puteți răspunde la această întrebare, așa că o vom face noi”.

În mod crucial, UE nu a fost de acord și instanța europeană a dat o hotărâre cu privire la legalitatea obligațiunilor. În acel moment, instanța germană a prevalat asupra UE. Germanii au spus că CEJ (Curtea Europeană de Justiție) este „ultra vires” – în afara puterilor sale.

Așa cum am scris la acea vreme, a fost o ruptură absolut fundamentală în UE. Oricum s-ar raporta statele la UE, știm cu toții că nu poți fi membru al unui club ignorând regulile acestuia. La acea vreme, am avertizat, de asemenea, că orice alt membru al UE-27 ar putea proceda precum Germania.

În mod previzibil, Polonia a copiat Germania și s-a rupt de UE. Într-o escaladare judiciară împotriva UE, o instanță poloneză a declarat că „judecătorii polonezi nu devin judecători ai UE în virtutea aplicării legislației UE”. Ceea ce înseamnă că constituția poloneză va determina legislația UE și nu instituțiile UE.

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a început să strângă documente pentru un viitor proces împotriva Germaniei privind încălcarea anterioară a legii. Procesul încă nu a început, ceea ce a permis instanțelor poloneze să se strecoare pur și simplu prin spărtura din UE făcută de Germania și pe care Comisia nu a reparat-o.

Polemica dintre UE și Polonia se desfășoară de mult timp. Pe tot parcursul anilor 2018 și 2019, CEJ a declarat că Polonia încalcă legislația UE. Cearta s-a intensificat în aprilie 2020, când CEJ a ordonat Poloniei să-și suspende propriile instanțe. Polonia a ignorat-o.

La 6 mai, noul avocat general al UE și-a dat avizul – instanțele UE sunt ciudate prin faptul că au această persoană care dă avize înaintea judecătorilor, dar pe care judecătorii UE o pot ignora dacă doresc. Acest avocat general a spus că legile poloneze încalcă tratatul.

La 14 iulie, UE a declarat din nou, via CEJ, că Polonia trebuie să-și suspende instanța. Instanța poloneză i-a ignorat și a declarat că UE este „ultra vires”. La 15 iulie, UE a găsit din nou Polonia vinovată de încălcarea statului de drept.

Guvernul polonez susține că CEJ este implicată în politică și nu în drept. Dar constatarea instanței poloneze se bazează pe ideea că, dacă UE încearcă să facă ceva ce nu va fi permis de constituția poloneză, atunci constituția poloneză va prevala. Argumentul juridic german.

Comisia UE a declarat că va lua măsuri rapide împotriva Poloniei. Cu siguranță a emis mai multe avertismente la adresa Poloniei decât a făcut-o vreodată față de Germania.

Ceea ce merită remarcat este cât de direct se leagă acest lucru de acțiunile inițiale ale instanțelor germane. Instanțele poloneze vor spune „facem doar ceea ce au făcut nemții” și este o problemă greu de ignorat. Dacă există o confuzie politică, aceasta va da mână liberă celor 25 de state ca să exploateze această lacună.🟦

Inegalitatea şi Comisia Macron

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here