DIICOT precizează că a cerut ajutorul specialiştilor FBI pentru a face o expertiză genetică în cazul victimei majore a lui Gheorghe Dincă, prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial), motivând că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România. Totodată, ei au solicitat sprijinul FBI pentru stabilirea profilului psihologic /comportamental al lui Gheorghe Dincă, anunță news.ro. 

Potrivit acestui comunicat, procurorii DIICOT au solicitat autorităţilor din SUA sprijinul specialiştilor FBI în realizarea analizelor ADN în privinţa Luizei. Cererea procurorilor a fost transmisă într-un timp foarte scurt de Ministerul Justiţiei.

„Prin ordonanța din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial. În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE.

Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, se precizează în comunicatul DIICOT.

De asemenea, instituţia precizează că activităţile procedurale care privesc partea civilă Monica Georgeta Melencu se află în conexitate cu activităţile anterior menţionate.

DIICOT mai spune că mama Luizei Melencu a fost citată pentru 26 septembrie în vederea punerii în executare a autorizării emise luni de Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT vor preleva probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru efectuarea unei noi expertize judiciare genetice, ei obţinând în acest sens o autorizare de la un judecător de la Tribunalul Bucureşti. Această autorizare a fost cerută întrucât, luni, mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice. DIICOT preciza că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale.

„La data de 23.09.2019, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în baza ordonanţei de delegare emisă de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-au prezentat la domiciliul părţii civile Melencu Monica Georgeta în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză şi efectuării unei noi expertize judiciare genetice. S-a solicitat consimţământul părţii civile Melencu Monica Georgeta care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe”, se arăta într-un comunicat de presă transmis, marţi, de DIICOT.

Conform sursei citate, în aceste condiţii, în baza art.190 al.2 şi 4 C.p.p., s-a solicitat şi s-a obţinut de la Tribunalul Bucureşti autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la Monica Georgeta Melencu, mama victimei majore.

În vederea punerii în executare a autorizării instanţei de judecată, organele de poliţie judiciară delegate în acest scop vor desfăşura „activităţile prevăzute de lege”, în cursul zilei de marţi, arăta DIICOT.

Precizăm că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale”, mai scria în comunicat.

Săptămâna trecută, legiştii au trimis la DIICOT raportul final privind expertiza antropologică a fragmentelor osoase descoperite la liziera unei păduri din Caracal, unde Gheorghe Dincă susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu, şi au precizat că acestea aparţinând unei fete de 15-19 ani. Specialiştii menţionau că este vorba despre o altă persoană decât Alexandra Măceşanu. În plus, Institutul Naţional de Medicină Legală a transmis că restul fragmentelor osoase din gospodăria inculpatului provin de la animale.

La data de 18.09.2019, Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase găsite cu ocazia conducerii în teren a inculpatului Dincă Gheorghe la data de 05.08.2019, în zona de lizieră de pădure amplasată pe terenul staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal ca fiind locul unde a aruncat mai multe fragmente osoase ce au fost identificate şi ridicate”, a transmis, miercurea trecută, DIICOT.

Raportul arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani.

Resturile scheletale şi dentare identificate în liziera pădurii staţiunii agricole Caracal provin de la o altă persoană decât cea descoperită la data de 26.07.2019. De asemenea, la aceeaşi dată, Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase descoperite în toate perimetrele cercetate în locuinţa inculpatului şi a excavaţiilor efectuate în incinta imobilului, în perioada 12.08.2019 – 28.08.2019. Din concluziile acestui raport rezultă faptul că întregul material osos examinat este de origine animală”, a mai transmis DIICOT. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here