Dilemele puse de Covid-19. Costurile circulației fără restricții și profitabilitatea vieților salvate

Sursa: Pexels

Decidenții politici sunt puși în fața unor alegeri dificile, pe fondul pandemiei de coronavirus, iar discuțiile despre opțiunile radicale pe care le au pe masă s-au întețit. The Economist dedică acestei probleme un amplu material, în care surprinde totodată o gamă largă de nuanțe.

Așadar, cum trebuie să procedeze statele? Apelând la restricții sociale împovărătoare pentru economie, dar salvatoare pentru cât mai mulți oameni? Sau lăsând oamenii să circule, pe motiv că astfel s-ar evita costurile economice colosale ale distanțării sociale?

Redăm, mai jos, câteva dintre ideile care formează nucleul materialului:

  • Un guvern care încearcă să privilegieze sănătatea economiei în detrimentul celei a cetățenilor săi va sfârși prin a nu reuși nici într-o direcție, nici într-alta. Chiar și în lipsa unor politici de limitare, mulți oameni își vor reduce timpul petrecut în afara casei – muncind sau consumând – pentru a-și limita expunerea la virus. În Coreea de Sud, unde epidemia este mai mult sau mai puțin sub control, guvernul nu a închis cinematografele, însă puțini oameni le și frecventează.
  • Ar putea fi afectate și companiile, în condițiile în care presiunea menținerii producției la nivel normal ar ajunge să interfereze cu problemele de sănătate ale unora dintre angajații care se îmbolnăvesc de Covid-19 (vedem că lucrul acesta se întâmplă azi în zona medicală).
  • Iată de ce, în faza acută a epidemiei, din perspectiva unei comparații de tip cost-beneficiu, măsurile luate de cele mai multe guverne par a fi cele corespunzătoare. Economia primește, într-adevăr, o mare lovitură, dar ar încasa-o și dacă boala se răspândește.
  • În plus, salvarea vieților nu are beneficii directe doar pentru cei vizați direct – bolnavi, rude, prieteni – ci și pentru economie.
  • Michael Greenstone și Vishan Nigam, de la Universitatea din Chicago au studiat un model de epidemie de coronavirus în care guvernul SUA nu ia nicio măsură de limitare a răspândirii infecțiilor. Rezultatul: peste 3 milioane de morți.
  • Însă dacă ar fi aplicate minime măsuri de distanțare socială, bilanțul deceselor s-ar reduce la jumătate.
  • Estimările, ajustate și după vârstă, privind valoarea vieților salvate (modele folosite și în măsurarea impactului politicilor de mediu) arată că totalul de 1,7 milioane de oameni salvați de la decesul prin Covid-19, prin luarea unor minime măsuri, ar valora aproximativ 8 trilioane de dolari, adică 40% din PIB-ul SUA.

Articolul original poate fi consultat – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here