Diplomat în Europa de Est și unchiul lui Kim Jong-un. Șansele lui Kim Pyong-il de a ajunge liderul Coreei de Nord

Sursa: Wikipedia

Kim Pyong-il a fost considerat constant un posibil succesor la „tronul” Coreei de Nord, scrie South China Morning Post, care notează că, în contextul neclarităților care planează asupra stării de sănătate a lui Kim Jong-un, numele unchiului său revine în atenție.

Kim Pyong-il are 65 de ani și este ultimul supraviețuitor cunoscut dintre copiii fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

După ce, în anii ’70, a pierdut stautul de moștenitor în fața fratelui său, Kim Jong-il – care a ajuns să conducă țara din 1994 până în 2011 – Kim Pyong-il a petrecut aproximativ patru decenii în străinătate, în posturi diplomatice. Printre altele, a activat în Ungaria, Bulgaria, Finlanda, Polonia și Republica Cehă înainte de a se întoarce la Phenian, anul trecut.

Deși Kim Pyong-il a fost relativ marginalizat, numele său este ocolit de mass-media nord-coreană și nici nu a construit în jurul său un cerc de putere suficient de pronunțat încât să poată pretinde și de facto frâiele statului, Kim Pyong-il are totuși șansa sa. Cel puțin aceasta este concluzia unora dintre experții care urmăresc cu atenție dinamica de la vârful Coreei de Nord.

La 36 de ani și de aproape un deceniu în funcția de șef al statului, Kim Jong-un nu a numit încă un succesor. Printre atuurile lui Kim Pyong-il se numără faptul că descinde direct din fondatorul statului și este bărbat.

Liderii conservatori de la Phenian s-ar împotrivi trecerii puterii de la Kim Jong-un la sora sa mai mică, Kim Yo-jong, care a jucat un rol pronunț în elaborarea politicii Coreei de Nord. Asta susține Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului Coreei de Nord în Marea Britanie și care în 2016 afugit în Coreea de Sud.

Sexul și vârsta fragedă (30 de ani) nu joacă în favoarea lui Kim Yo-jong, crede fostul oficial nord-coreean. Potrivit lui Thae Yong Ho, chiar dacă în primă instanță aceasta ar reuși să acceadă la funcția ocupată în prezent de fratele Kim Jong-un, mutarea „este puțin probabil să fie durabilă”. S-ar putea ajunge ușor la haos cu o conducere care să o aibă cap de afiș pe Kim Yo-jong: „Pentru a evita acest lucru, unii din conducere ar încerca să-l readucă pe Kim Pyong-il, care este acum în arest la domiciliu, în centrul puterii”, explică Thae.

Există însă și sceptici cu privire la șansele reale ale lui Kim Pyong-il. Kim Byeong-ki, membru al comisiei de informații a Parlamentului sud-coreean, a scris, duminică, pe rețelele de socializare că nu există indicii că Kim Pyong-il l-ar putea înlocui pe Kim Jong-un, în cazul în care acesta din urmă nu-și mai poate exercita atribuțiile. „Râd de aceste teorii”, a scris parlamentarul sud-coreean, citat de South China Morning Post.

Publicația citată notează că Phenianul i-a exilat adesea pe cei căzuți în dizgrație, pentru a le diminua influența. Totodată, i-a făcut dependenți financiar de conducătorul suprem.

În acest context, venirea la putere a lui Kim Pyong-il i-ar putea pune în pericol pe mulți dintre oficialii din actuala conducere, care au trudit zeci de ani suprimându-i influența.

Când Kim Jong-un a preluat puterea, după moartea tatălui său în 2011, el și-a eliminat rapid potențialii rivali: Și-a executat un uchiu, Jang Song Thaek, și e suspectat că a ordonat asasinarea fratelui său mai mare, Kim Jong-nam.

Supraviețuirea lui Kim Pyong-il, în ciuda epurărilor din familia conducătoare, poate indica faptul că Kim Jong-un nu l-a perceput niciodată ca pe un rival credibil, păstrându-l în serviciul extern un număr mare de ani. În 2015, a fost numit ambasadorul Coreei de Nord în Republica Cehă și a primit protecție suplimentară în 2017, când Kim Jong-nam a fost ucis.

Kim Pyong-il și-a păstrat un profil minor cât s-a aflat în Europa, dar nu a trecut neobservat. Lubomir Zaoralek, fost ministru de Externe al Republicii Cehe între 2014 și 2017, a declarat că „stilul și manierele sale îl făceau să pară că vine din Coreea de Sud sau că părea că ar fi trăit o viață în Europa”, a explicat Zaoralek. Potrivit acestuia, Kim Pyong-il „a fost întotdeauna atent la ceea ce trebuia să spună, dar avea întotdeauna avea sens ceea ce zicea. Și părea că ducea o viață mult mai liberă aici decât alți nord-coreeni”.

Kim Pyong-il s-a întors la Pyongyang în noiembrie anul trecut, pentru ca Kim Jong-un să-l poată supraveghea mai îndeaproape, a relatat ziarul JoongAng Ilbo, citând surse din comunitatea de informații.

În ultimele decenii, unchiul dictatorului nord-coreean a fost în mai multe rânduri subiect al speculațiilor în Coreea de Sud, în rapoarte neverificate despre intrigile din familia Kim, printre ele arestări la domiciliu, tentative de asasinat. Înainte de perioada petrecută în străinătate, Kim Pyong-il a activat în armată, comandând o unitate de elită. A deținut și funcții de conducere în partidul de guvernământ, potrivit Ministerului Unificării din Coreea de Sud.

Mama sa, Kim Song Ae, cea de-a doua soție a fondatorului, Kim Yr-sen, a fost influentă în anii ’70 și a încercat să aranjeze obținerea calității de succesor de către fiul ei, Kim Pyong-il. Fără succes.

Kim Pyong-il este văzut acum un competitor real pentru succesiunea lui Kim Jong-un mai degrabă de către cei care consideră că Kim Yo-jong are dezavantajul vârstei fragede și faptului de a fi femeie, explică Rachel Minyoung Lee, fost analist pe Coreea de Nord, pentru guvernul american. „Este foarte puțin probabil să aibă conexiunile sau baza de sprijin de necesare pentru a fi următorul lider nord-coreean. Kim Yo-jong are un statut special în regim și cred că în acest caz, legătura ei cu familia Kim o ajută să depășească dezavantajul de a fi femeie”, punctează experta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here