„Diplomația panda” – primul pas al vizitei ministrului chinez de Externe în Australia

Sursa: Pixabay

China va oferi Australiei noi urşi panda uriaşi, simboluri ale prieteniei diplomatice a Beijingului, pentru a înlocui perechea de urşi al căror contract de împrumut urmează să expire, a anunţat, duminică, premierul chinez, citat de AFP, preluată de News.ro.

Din 2009, grădina zoologică din Adelaide, în sudul Australiei, găzduieşte doi panda giganţi trimişi de Beijing, Wang Wang şi Fu Ni, o practică cunoscută şi sub numele de „diplomaţia panda”.

Pentru China, diplomaţia panda este o formă de „soft power”, o strategie de influenţă în relaţiile internaţionale.

Beijingul semnează acorduri de împrumut pentru panda cu grădini zoologice străine care, dacă aceştia nasc, trebuie în general să trimită puii înapoi câţiva ani mai târziu pentru a se alătura programului de reproducere al ţării.

Când acordul de împrumut cu Canberra a expirat în acest an, cei doi panda uriaşi încredinţaţi Grădinii Zoologice din Adelaide încă nu dăduseră naştere niciunui ursuleţ.

Naşterea urşilor panda este un eveniment rar: aceste animale au capacitatea, rară în regnul animal, de a opri dezvoltarea fătului dacă se consideră că perioada nu este favorabilă pentru a da naştere. Aceasta este cunoscută sub numele de perioada de „diapoză”.

„Wang Wang şi Fu Ni au fost departe de casă timp de 15 ani. Cred că le-a fost foarte dor de casă, aşa că se vor întoarce în China înainte de sfârşitul anului”, a declarat premierul chinez Li Qiang la grădina zoologică din Adelaide, prima oprire din călătoria sa în Australia, unde înaltul oficial chinez a ajuns sâmbătă.

„Dar ceea ce pot să vă spun este că vă vom oferi o nouă pereche de panda la fel de frumoşi, fermecători şi adorabili cât mai curând posibil”, a dat asigurări Li, adăugând că Beijingul va înainta o listă de candidaţi către Canberra.

„Este un lucru bun pentru economie, pentru locurile de muncă din Australia de Sud, pentru turism şi este un simbol al bunăvoinţei, iar noi vă mulţumim pentru asta”, a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong.

Potrivit WWF, o organizaţie care se ocupă de protecţia mediului, au mai rămas aproximativ 1.860 de urşi panda uriaşi, în special în pădurile de bambus din regiunile muntoase ale Chinei.

Datorită programelor de conservare, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a scos panda din categoria „pe cale de dispariţie” la sfârşitul anului 2016. Cu toate acestea, este în continuare inclus pe lista sa roşie a speciilor ameninţate ca specie vulnerabilă.

De ce joacă frumos China și Australia și a ajuns să se mulțumească cu ceea ce poate obține

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here