Directorul Frontex și-a dat demisia după o anchetă OLAF

Directorul executiv al Frontex, francezul Fabrice Leggeri, şi-a prezentat joi demisia din fruntea Agenţiei Europene pentru Paza de Frontieră şi de Coastă, care urmează să fie „examinată de consiliul de administraţie” vineri, transmite AFP, care citează surse concordante de la Paris şi Berlin.

Scrisoarea de demisie a lui Leggeri „survine după o anchetă declanşată de OLAF (Oficiul de luptă antifraudă al Uniunii Europene – n.r.) cu privire la modul de conducere” al şefului Frontex, a adăugat sursa citată, care confirmă astfel informaţii apărute în presă, scrie France Presse, citată de Agerpres.

„Pot să confirm că şi-a prezentat demisia” consiliului de administraţie, iar aceasta „deschide posibilitatea unui nou început” pentru Frontex, a declarat la Berlin un purtător de cuvânt al guvernului german, care a răspuns unei întrebări în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Frotex, Pior Switalski, a refuzat să comenteze, în timp ce consiliul de administraţie se afla în şedinţă la sediul din Varşovia al agenţiei. Leggeri, care a luat parte la reuniune, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Director executiv al Frontex din 2015, Leggeri a fost vizat de un raport al OLAF care, potrivit Le Point, îi reproşează practic că ”nu a respectat procedurile, a dat dovadă de lipsă de loialitate faţă de Uniunea Europeană şi de un prost management personal”.

Însă această anchetă se suprapune altor critici, formulate îndeosebi de ONG-uri în ultimii ani, care au acuzat Frontex de respingerile ilegale ale unor migranţi din Grecia în Turcia (aşa-numitele pushbacks).

Iar miercuri, o anchetă publicată de cotidianul Le Monde şi de Lighthouse Reports a demonstrat că în perioada martie 2020 – septembrie 2021, Frontex a înregistrat respingerile ilegale de migranţi petrecute în apele teritoriale ale Greciei drept simple „operaţiuni de împiedicare a plecărilor, efectuate în apele teritoriale turce”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here