Directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat

Sursa: Wikipedia

Directorul general al centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, arestat vineri de Rusia, care controlează instalaţia, a fost eliberat, a anunţat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează AFP, citată de News.ro.

”Salut eliberarea lui Igor Muraşov. Am primit confirmarea că s-a întors acasă sănătos şi bine”, a scris pe Twitter directorul general al AIEA Rafael Grossi.

 

Directorul general al centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, arestat vineri de Rusia, care controlează instalaţia, a fost eliberat.

Muraşov a fost arestat de o ”patrulă rusă” în timp ce se deplasa de la centrală către oraşul Ernogodar, controlat de ruşi, potrivit operatorului ucrainean Energoatom.

Vehiculul care îl transporta pe directorul centralei a fost oprit, iar directorul a fost scos din maşină apoi ”condus, legat la ochi, către o destinaţie necunoscută”, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a condamnat sâmbătă această ”detenţie ilegală” realizată dintr-un motiv necunoscut.

”Această crimă este un nou act de terorism de stat din partea Rusiei şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a mai spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de la începutul lunii martie de trupele ruse, dar nu este departe de linia de demarcaţie dintre teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de Moscova.

De asemenea, centrala este situată în regiunea Zaporojie, unul dintre teritoriile ucrainene anexate oficial de Rusia vineri.

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat instalaţia la începutul lunii septembrie, iar  doi dintre inspectorii săi se află în prezent la instalaţie.

Centrala este vizată în mod regulat de bombardamente care trezesc temeri legate de un potenţial accident nuclear major, iar din acest motiv, AIEA pledează pentru stabilirea unei zone de securitate în jurul instalaţiei.

Având în vedere acest pericol, Rafael Grossi a început consultări cu Ucraina şi Rusia, unde ”ar trebui să meargă” în această săptămână, a anunţat AIEA la sfârşitul săptămânii trecute

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here