Dmitri Medvedev despre disputa cu Japonia privind Insulele Kurile: Acei samurai care se simt deosebit de trişti îşi pot pune capăt vieţii într-un mod tradiţional japonez, comiţând seppuku

Sursa: Twitter

Înaltul oficial rus din domeniul securităţii Dmitri Medvedev a transmis marţi Japoniei că va trebui să renunţe la revendicările teritoriale asupra unui grup de insule din Pacific, dacă doreşte să încheie un tratat de pace cu Moscova care să pună capăt oficial celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters, citată de Agerpres.

Comentariile directe ale lui Medvedev, fost preşedinte rus şi care este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, în legătură cu ceea ce Moscova numeşte Insulele Kurile sunt de natură să provoace supărare în Japonia, care revendică patru dintre cele mai sudice insule, pe care le numeşte Teritorii de Nord.

Rusia, principalul stat succesor al Uniunii Sovietice, şi Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, insulele rămânând principalul obstacol.

Insulele sunt situate în largul Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a Japoniei, şi au fost capturate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Diplomaţi de ambele părţi au vorbit odată despre posibilitatea de a reînvia un proiect de acord din epoca sovietică ce prevedea returnarea către Japonia a două dintre cele patru insule ca parte a unui tratat de pace.

Dar Moscova s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insule în 2022 din cauza sancţiunilor Japoniei asupra războiului Rusiei în Ucraina, iar relaţiile s-au înrăutăţit şi mai mult de atunci.

Medvedev a declarat că răspunde la comentariile prim-ministrului japonez Fumio Kishida, despre care a spus că a vorbit în favoarea unui tratat de pace cu Rusia.

„Nimeni nu este împotriva tratatului de pace, înţelegând că (…) ‘chestiunea teritorială’ este închisă odată pentru totdeauna în conformitate cu constituţia Rusiei”, a scris Medvedev pe contul său oficial de X.

În 2020, Constituţia Rusiei a fost modificată pentru a interzice predarea teritoriului unei puteri străine.

Medvedev, care se arată a fi unul dintre cei mai duri critici antioccidentali ai Kremlinului, a spus că Japonia va trebui de asemenea să accepte că Rusia va dezvolta Insulele Kurile şi va staţiona noi arme acolo.

„Nu ne pasă deloc de ‘sentimentele japonezilor’ cu privire la aşa-numitele ‘Teritorii de Nord’. Acestea nu sunt teritorii disputate, ci ruseşti”, a declarat Medvedev.

„Şi acei samurai care se simt deosebit de trişti îşi pot pune capăt vieţii într-un mod tradiţional japonez, comiţând seppuku (sinucidere rituală japoneză prin spintecarea pântecelui – n.r.). Dacă îndrăznesc, desigur”, a adăugat el.

Medvedev a acuzat Japonia că „se dă bine pe lângă” Statele Unite, în ciuda faptului că armata americană a aruncat bombe atomice asupra Hiroshimei şi Nagasaki în 1945.

Rusia a declarat în decembrie că exerciţiile militare comune ale Japoniei, Statelor Unite şi Australiei în apropiere de Hokkaido sunt o „potenţială ameninţare pentru securitate”. Ea s-a plâns că Japonia – cu ajutorul SUA – îşi extinde infrastructura militară şi creşte achiziţiile de arme.

Japonia şi-a exprimat periodic neliniştea cu privire la creşterea infrastructurii militare a Rusiei în lanţul de insule disputate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here