Doctoratul lui Vâlcov, pe masa judecătorilor. „Doctorul în economie” ar fi plagiat peste 100 de pagini

Foto: INQUAM/George Calin

Plagiatul controversatului politician Darius Vâlcov ajunge în instanță. Magistrații de la Tribunalul București iau în discuție miercuri, 20 ianuarie, anularea diplomei de doctor a fostului ministru de Finanțe, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor, definitiv și irevocabil.

În urmă verificării lucrării de doctorat, oficialii CNATDCU au constatat că mai mult de un sfert din teza este plagiat, scrie Ziare.com.

Reclamantul în acest caz a fost Academia de Studii Economice (ASE) din București, unde Vâlcov și-a făcut doctoratul.

„Suntem obligați de lege să procedăm așa, noi nu putem să anulăm diploma. Rectorul dă o decizie de retragere a diplomei, dar în același timp trebuie să existe și o decizie a instanței în acest sens. În cazul de față, în momentul în care am dat decizia de retragere a diplomei, am transmis către instanță și solicitarea de a retrage legal, pe lângă titlul de doctor, și diplomă aferentă”, a declarat pentru Ziare.com profesorul Nicolae Istudor, rectorul ASE.

Potrivit acestuia, dacă solicitarea către instanță nu ar fi fost făcută, Darius Valcov ar fi putut ataca decizia universității, considerând-o că fiind ilegală. „E obligatoriu acest pas. Fără el, nu se finalizează procesul”, a completat rectorul.

La rândul său, jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, a explicat pentru Ziare.com că, potrivit unei proceduri relativ recente din legislație, se face o distincție între titlul de doctor și diploma de doctor.

„Conform acestei proceduri, trebuie anulată și diploma de doctor, nu doar titlul de doctor, ele fiind privite că două chestiuni distincte. ASE îndeplinește, pur și simplu, o formalitate care trebuie aplicată, prin deschiderea acestui proces care este, practic, o consecință a faptului că CNADCU a decis să îi retragă în mod definitiv și irevocabil titlul de doctor lui Darius Vâlcov”, a declarat jurnalista.

Emilia Șercan, cea care a dezvăluit numeroase plagiate, spune că, din analiză sa, peste 100 de pagini din cele peste 200, câte cuprinde teza de doctorat a lui Darius Vâlcov, sunt plagiate.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here