DOCUMENT | Condițiile în care se redeschid sălile de spectacol, de cinema și restaurantele din Capitală

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis duminică redeschiderea sălilor de spectacol, a cinematografelor, a restaurantelor şi cafenelelor la o capacitate de 30% în intervalul orar 5.00 – 21.00, iar măsura va intra în vigoare de luni, transmite News.ro.

Rata de infectare pentru Capitală duminică este de 2,62 la mia de locuitori, potrivit informaţiilor transmise de DSP Bucureşti.

Incidenţa a fost sâmbătă sub 3 la mia de locuitori, aceasta fiind 2,86 la mie, iar vineri a fost de 2,98. Pe viitor, într-un scenariu când rata de incidenţă va fi de 1,5 la mia de locuitori, atunci va fi permisă funcţionarea sălilor de spectacol şi a restaurantelor la o capacitate de 50% şi desfăşurarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanţi, a anunţat prefectul Capitalei Alin Stoica.

Hotărârea completă a CMBSU de duminică poate fi accesată AICI

UPDATE Prefectul Capitalei Alin Stoica a precizat că Bucureştiul a ieşit din scenariul cu măsurile aplicate pe o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, astfel Capitala fiind în scenariul galben.  El a adăugat restricţia de circulaţie până la ora 22.00 va fi menţinută. 

„În această şedinţă a fost luată hotărârea de a trece în scenariul de sub 3 la mie. Ştim că rata de incidenţă a coborât constat, în ultimele 48 de ore. Astăzi incidenţa este 2,62, astfel încât poate fi permisă funcţionarea sălilor de spectacol redus la 30% din capacitate şi este permisă funcţionarea restaurantelor la interior, la fel la o capacitate la 30%. Acest măsuri vor intra în vigoare începând de mâine. Toţi operatorii economici, inclusiv sălile de spectacol şi restaurantele vor avea programul până la orele 21.00 şi se menţine desigur restricţia de circulaţie în afara locuinţelor după ora 22.00”, a afirmat Stoica, la finalul şedinţei CMBSU de duminică. 

Întrebat de ce este menţinută restricţia de circulaţie între orele 22.00 şi 5 dimineaţa, prefectul Capitalei a răspuns: „Pentru că încă suntem pe o incidenţă destul de mare. Evident că venim de la o incidenţă de 7 şi acum mi se pare 2,62 o incidenţă mică, dar suntem încă în scenariul galben. Asta înseamnă că există pericolul ca lucrurile să se poată întoarce şi nu vrem să se întâmple lucrul acesta. Vrem ca lucrurile să evolueze spre bine şi să ajungem la o rată de infectare cât mai mică şi lucrul acesta se poate realiza prin menţinerea măsurilor de siguranţă sanitară şi evident prin vaccinare. Concentrarea noastră va fi în principal pe zona de vaccinare, dar vom menţine măsurile de siguranţă sanitară”.

El a vorbit şi despre următorul scenariu când rata va fi de 1,5 la mia de locuitori şi vor fi alte măsuri de relaxare cum ar fi deschiderea sălilor de spectacol şi a restaurantelor la o capacitate de 50% şi permiterea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanţi.

„Următorul prag stabilit de experţii epidemiologi este de 1,5 la mia de locuitori şi acolo vor interveni o serie de relaxări, aşa cum sunt deja prevăzute în legislaţie. De exemplu sălile de spectacol şi restaurantele vor putea funcţiona la o capacitate de 50% şi vor putea fi permise de exemplu evenimente în aer liber cu maxim 300 de participanţi, gen concerte. Trebuie să ţinem cont de faptul că actuala hotărâre de Guvern privind starea de alertă urmează să fie şi ea revăzută la 30 de zile de când a fost dată, adică undeva pe 13 mai şi atunci vom observa şi deciziile pe care le va lua Guvernul, în urma discuţiile în Comitetul interministerial care a fost creat”, a conchis Stoica.

UPDATE „Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi în interiorul altor spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent, este permisă în intervalul orar 5.00 – 21.00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 5.00 – 21.00 fără a depăşi 30% din capacitatea maximă.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializarea a biletelor de tip LOTO, pariuri şi lox, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea spaţiului. Este interisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Este obigatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice”, arată decizia de duminică a CMBSU.

UPDATE Potrivit informaţiilor transmise pe site-ul DSP Bucureşti, rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, este duminică de 2,62 la mia de locuitori.

Știrea inițială. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă are duminică şedinţă online, de la ora 11.00, potrivit unui anunţ al Prefecturii Capitalei. Rata de infectare a fost sâmbătă sub 3 la mia de locuitori, aceasta fiind 2,86 la mie, iar vineri a fost de 2,98, transmite News.ro.

Prefectul Alin Stoica a anunţat că CMBSU va decide redeschiderea sălilor de spectacol, a restaurantelor şi cafenelelor la o capacitate de 30%, în cazul în care trendul descent şe menţine, iar măsura va intra în vigoare de luni, ora 00.00.

„Vom aştepta cele 48 de ore prevăzute de hotărârea de Guvern. Acum indicele de infectare este 2,98, deci foarte puţin sub trei şi, dacă se confirmă acest trend descendent, vom lua decizia duminică, urmând ca de luni să intre în vigoare măsurile, respectiv redeschiderea sălilor de spectacol cu o capacitate de 30%, redeschiderea restaurantelor, cafenelelor cu 30% din capacitate”, a declarat Alin Stoica, întrebat vineri la Digi 24 când ar putea fi convocată şedinţa CMBSU pentru decide măsuri de relaxare în Capitală.

Pe 23 aprilie, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis să permisă circulaţia persoanelor până la ora 22.00, după care va fi interzisă până la ora 5.00, iar magazinele să fie deschise până la 21.00 inclusiv la sfârşit de săptămână, hotărârea fiind luată ca urmare a scăderii incidenţei cumulate a cazurilor de COVID-19 sub 3,5 la mia de locuitori.

Au fost deschise şi sălile de sport şi fitness şi a fost menţinută decizia luată privind sărbătorile pascale.

„Pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paştelui, se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 05.00”, arată decizia CMBSU.

De asemenea, pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă  specifică lunii Ramazan, se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada  8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00.

1 COMENTARIU

  1. Incet- incet ne reintorcem la normalitatea mult asteptata . Vaccinarea pare a avea rezultatele scontate si impactul asupra crizei virusologice este pozitiv , Guvernul isi face treaba , a reconsiderat mai toate optiunile ce tin de buna desfasurare a vaccinarii , a mobilzat forte noi , si-a actualizat relatia cu biserica , ce trece cu bagaje cu tot de partea guvernamentala si-a redeschis si refacut puntile de legatura cu societatea civila .La nivel de economie cresterea va fi spectaculoasa o data cu redeschiderea tuturor capacitatilor economice , se vor mari pensiile si veniturile mici si restul de venituri vor ramane blocate la nivelul actual . Legea ce permite plata unor sume ce sunt depistate ca evaziune fiscala va aduce si ea bani la buget , se va evita antagonizarea diferitelor categorii sociale prin luarea unor masuri echilibrate , PNNR -ul este pe cale sa devina realitate si cele aproximativ 30 de miliarde de euro vor intra in buzunarul tarii . Cresterea activitatilor, cu precadere cele ce tin de buna desfasurare PNNR , vor duce la formarea de noi locuri de munca , echlibrul dat de respectarea anvelopei salariale va fi si el de bun augur . Listarea pe bursa a activelor statului si vinzarea – privatizarea va fi si ea parte a unui nou concept ce va aduce venituri suplimentare la buget . Prioritar va fi acesul neingradit la tehnologii si la comertul cu tarile prietene si aliate . Reintregirea aliantelor tuturor democratiiilor lumii va fi si ea partea spectaculoasa a unei noi ordini mondiale si administratia BIDEN va incolona in spatele ei mai toate tarile democratice si nu numai .In curind totul va reveni la normal si bucuria va fi imensa .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here