DOCUMENT | O nouă infracțiune și până la 15 ani pușcărie pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în caz că fapta duce la deces. Aceasta este una dintre prevederile noi introduse în Codul penal, de către Cabinetul Orban, prin Ordonanță de Urgență. Totodată, a apărut și o nouă infracțiune: omisiunea furnizării de informații în ancheta epidemiologică.

Mai jos, noile prevederi:

  • Se modifică art. 326 privind falsul în declaraţii: „fapta prevăzută la alineatul (1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă„.
  • Se modifică art. 352 porivind zădărnicirea combaterii bolilor. Nerespectarea carantinei sau spitalizării se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. S-a majorat pedeapsa dacă nerespectarea măsurilor dispuse determină răspândirea bolii: închisoare de la unu la 5 ani.
  • Sancţionarea cu până la 15 ani de închisoare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul unei persoane.
  • S-a stabilit şi o incriminare nouă. Art. 352 indice 1 prevede că „omisiunea declarării unor informaţii esenţiale pentru depistarea şi izolarea la timp a persoanelor infectate sau suspecte că ar fi infectate cu o boală infectocontagioasă” se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe de altă parte, Ordonanța de Urgență are în vedere introducerea a noi forme de agravare, la art. 352, „fie cu privire la persoanele care cu bună ştiinţă săvârşesc fapte prin care transmit o boală infectocontagioasă, fie cu privire la consecinţele care pot consta în vătămarea corporală sau moartea uneia sau mai multor persoane”.

Iată-le:

  • (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, potrivit proiectului de OUG.

Documentul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here