Documente declasificate. Planul de urgență al Marii Britanii în cazul în care Boris Elțîn ar fi murit în exercițiul funcțiunii

Marea Britanie era atât de îngrijorată de patima băuturii şi de problemele cardiace ale preşedintelui rus Boris Elţîn încât a stabilit un plan de urgenţă în cazul în care ar fi murit în exerciţiul funcţiunii, potrivit arhivelor britanice declasificate, notează Agerpres, care citează AFP.

Coincidenţă de calendar, aceste documente fac parte dintr-un important număr de arhive făcute publice marţi, exact la 20 de ani după anunţul neaşteptat al demisiei lui Boris Elţîn în favoarea lui Vladimir Putin.

Ele includ o depeşă a ambasadorului britanic la Moscova Andrew Wood, redactată în octombrie 1995 la finalul unei întâlniri în apropiere de New York cu Bill Clinton, după a doua criză cardiacă a lui Boris Elţîn.

„A consumat vin şi bere cu mare poftă şi a regretat absenţa coniacului”, a detaliat diplomatul în acest mesaj datat din 26 octombrie publicat de arhivele naţionale britanice. „Unul dintre asistenţii lui i-a retras un pahar cu şampanie atunci când acest asistent a considerat că era suficient, şi a fost uşor euforic în cursul conferinţei sale de presă cu Clinton”, potrivit documentului.

„Intenția sa de a bea mai puțin după prima criză nu a durat”

O altă depeşă, din 27 octombrie, consideră că, „dacă Elţîn ar muri pe neaşteptate, ne-am găsi într-o perioadă de confuzie politică excepţională”.

O lună mai târziu, la 28 noiembrie, Ministerul britanic de Externe i-a scris serviciului premierului conservator John Major, în Downing Street, pentru a informa că preşedintele rus pare să se refacă după problemele sale cardiace.

Documentul precizează că liderul a depăşit cu şase ani speranţa medie de viaţă a bărbaţilor ruşi (58 de ani) şi că a suferit două crize cardiace în trei luni şi jumătate.

„Intenţia sa de a bea mai puţin după prima criză nu a durat: sunt puţine motive să fim încrezători că va face altfel de această dată”, scrie în document.

„Din acest motiv ne-am gândit la un plan de urgenţă dacă preşedintele Elţîn va muri în exerciţiul funcţiunii”, potrivit sursei. În document figurează printre altele dispoziţii pentru delegaţia Marii Britanii ce ar urma să fie trimisă la funeralii şi o schiţă de comunicat de trimis presei în numele prim-ministrului. Textul salută „un lider curajos şi vizionar” care a pus capăt confruntării Rusiei cu occidentalii în profitul cooperării.

În ciuda problemelor de sănătate şi a haosului economic de după căderea URSS, Elţîn a fost reales în anul următor şi a rămas la putere până la anunţul neaşteptat al demisiei sale, la 31 decembrie 1999, lăsându-l în fruntea statului pe premierul său, Vladimir Putin. El s-a stins din viaţă în 2007 la vârsta de 76 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here