Aproximativ 24 de diplomaţi americani din Afganistan au trimis luna trecută o telegramă în care îl avertizau pe secretarul de stat Antony Blinken în legătură cu riscul căderii capitalei Kabul în mâna talibanilor în timp ce trupele americane se retrăgeau, transmite vineri Reuters citând informaţiile apărute joi în publicaţia The Wall Street Journal.

Ziarul scrie că o telegramă confidenţială a fost trimisă pe 13 iulie prin aşa-numitul „Dissent Channel” – mesagerie ce poate fi utilizată de angajaţi ai Departamentului de Stat şi prin care se pot transmite critici constructive la adresa politicii guvernamentale.

O notă internă a Departamentului de Stat, luna trecută, i-a avertizat pe oficiali de top ai agenției cu privire la potențiala prăbușire a Kabulului, imediat după termenul de retragere a trupelor din Afganistan din 31 august, potrivit unui oficial american și al unei persoane familiarizată cu documentul.

Documentul clasificat reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că administrația a fost avertizată de proprii oficiali despre faptul că avansul talibanilor era iminent și că armata Afganistanului ar putea să nu o poată opri.

Telegrama, trimisă prin canalul confidențial al Departamentului de Stat, avertiza cu privire la câștigurile teritoriale rapide ale talibanilor și la prăbușirea ulterioară a forțelor de securitate afgane și a oferit recomandări cu privire la modalitățile de atenuare a crizei și accelerarea evacuării.

În telegramă se cerea, de asemenea, ca Departamentul de Stat să folosească un limbaj mai dur pentru a descrie atrocitățile comise de talibani.

În weekendul trecut, aproximativ 18.000 de afgani care au aplicat pentru programul de viză specială pentru imigranți al SUA , precum și familiile lor, au rămas pe teren în Afganistan, cu aproximativ jumătate dintre aceștia în afara Kabulului, în zone aflate deja sub controlul talibanilor. Aceștia fac eforturi pentru a ajunge la aeroportul din Kabul, dar acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil în fiecare zi.

Documentul oferea recomandări cu privire la modalităţile de atenuare a crizei şi de accelerare a evacuării.

Administraţia americană a fost criticată pentru că a lăsat eforturile de evacuare din Afganistan a cetăţenilor americani şi a aliaţilor săi afgani până după preluarea puterii de către talibani.

Oficialii americani au refuzat să confirme detaliile apărute în presă sau să facă public conţinutul telegramei.

Cred că telegrama reflectă ceea ce am spus tot timpul, adică faptul că nimeni nu a prezis cu exactitate că guvernul şi armata din Afganistan urmau să se prăbuşească în doar câteva zile”, a declarat pentru CNN adjunctul consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jonathan Finer.

O sursă familiarizată cu situaţia a declarat că Departamentul de Stat a luat în considerare preocupările celor care au elaborat telegrama, inclusiv prin condamnarea atrocităţilor talibanilor înaintea cuceririi capitalei Kabul de către insurgenţi, duminică.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că opiniile comunicate secretarului de stat Antony Blinken de către diplomaţi au fost incluse în abordarea politică şi în planificarea acţiunilor. „Apreciem dezacordul intern constructiv. Este patriotic. Este protejat. Şi ne face să fim mai eficienţi”, a adăugat Price potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here