Două firme mari negociază direct în SUA preluarea participației de 50% a ExxonMobil în proiectul Neptun

Gigantul francez Total și Delek Group, cel mai mare acționar al uriașului zăcământ offshore israelian Leviathan, vor fiecare să achiziționeze separat întregul pachet de 50% deținut de Exxon Mobil în Neptun Deep, negociind în prezent direct în Statele Unite realizarea unei eventuale tranzacții, au arătat surse din piață pentru Profit.ro.

Legăturile dintre Exxon și cele două companii sunt extrem de puternice. Interesant este că Total este compania care a vândut în 2008 către Exxon participația de 50% în Neptun Deep, pe care acum vrea să o recumpere. Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil.

În ceea ce-i privește pe israelienii de la Delek Group, aceștia sunt principalii acționari ai zăcământului gigant Leviathan, proiect în care este implicat și Exxon. În plus, recent, Exxon a propus israelienilor să le construiască un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) care să evite utilizarea în vederea exportului de gaze a facilităților GNL din Egipt, țară cu care, istoric, Israelul nu are relații tocmai cordiale. ExxonMobil a confirmat la finalul lunii trecute pentru Profit.ro că în prezent testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep și susține că încă nu a fost identificat un cumpărător. „Testăm interesul pieței pentru preluarea ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și/sau a cotei sale de participare în perimetrul XIX Neptun din România. Furnizăm informații potențialelor părți interesate, dar menționăm că nu s-a încheiat niciun acord și nu a fost identificat niciun cumpărător”, a precizat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru Profit.ro.

În mesajul transmis Profit.ro, Exxon a precizat că are tot interesul ca proiectul să progreseze. „Continuăm să ne îndeplinim rolul și obligațiile de operator pentru ca proiectul să progreseze și continuăm toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare”, au precizat reprezentanții companiei. Aceasta este o lovitură pentru partenerul său, OMV Petrom, care spera probabil că va putea obține statutul de operator, în condițiile în care Exxon se retrage. Compania americană pare însă că are alte planuri, de a ceda licența de operator împreună cu participația de 50% eventualilor cumpărători. În România și în regiune, mai multe companii, printre care Romgaz și polonezii de la PGNiG, au primit mailuri din partea consultantului Exxon, ScotiaBank, în care erau invitate să cumpere participația de 50% deținută de Exxon în Neptun Deep.

De altfel, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat pentru Profit.ro că principala companie producătoare de gaze din România este interesată să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la Exxon Mobil. „Suntem interesați, este adevărat, însă este un proces în mai multe etape care trebuie traversat înainte de a adopta decizia finală. Următoarea etapă este acea în care vom cere acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să avem acces la informații. Apoi va trebui să formăm o echipă care să intre în camera de date a ANRM. De-abia după aceea vom analiza oportunitatea și vom lua decizia finală”, a declarat șeful Romgaz.

Și polonezii de la PGNiG ar fi interesați, potrivit unor surse din piață, de un procent similar celui avansat de Romgaz, de 20%.

ExxonMobil a decis să scoată la vânzare fie participația de 50%, fie compania care deține această participație ca urmare a faptului că traversează un proces de optimizare a portofoliului, proces care s-a suprapus cu decizia parlamentului român de a majora impozitarea din segmentul offshore și cu cea a fostului guvern de a plafona prețul gazelor din producția internă la 69 de lei/MWh, prin controversata OUG 114.

În luna noiembrie a apărut informația că americanii de la Exxon Mobil demarează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, renunţând la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres. Exxon ar intenţiona să renunţe efectiv la operaţiunile sale upstream de petrol şi gaze naturale din Europa, inclusiv la cele din România. 

Informațiile obținute de Reuters arată că americanii doresc să renunțe la operațiunile din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieşirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania şi România. Astfel, Exxon va rămâne cu producţia din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deţine o participaţie la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenţionează să-l închidă în 2022.

Programul de vânzări apare în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.

Sub conducerea directorului general Darren Woods, Exxon urmează să-şi majoreze semnificativ cheltuielile în următorii ani, dezvoltând zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale inclusiv în Guyana, Mozambic, Brazilia, Papua Noua Guinee, SUA şi, posibil, Qatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here