Două nave românești din cadrul misiunii FRONTEX, acuzate de practici abuzive împotriva imigranților

Două nave românești ale Poliției de Frontieră, care participă la misiuni de patrulare la granița Greciei cu Turcia în cadrul misiunii europene FRONTEX, sunt acuzate că nu au vrut să acorde ajutor solicitanților de azil.

Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de refuz al unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia, se menţionează într-o anchetă a mai multor media, printre care şi revista germană Der Spiegel, relatează AFP.

Potrivir Agerpres, care citează aceste surse, investigaţiile desfăşurate „arată pentru prima dată că responsabili ai Frontex sunt conştienţi de practici ilegale ale gărzilor de coastă greceşti şi sunt în parte implicaţi ei înşişi în cazuri de refuz”, scrie Der Spiegel într-un articol disponibil online sâmbătă.

Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la refuzul şi îndreptarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală.

Într-un caz din luna iunie o înregistrare video arată o navă a Frontex blocând o ambarcaţiune cu refugiaţi apoi, într-o altă scenă înregistrată, trecând prin faţa ambarcaţiunii cu refugiaţi în mare viteză înainte de a pleca din zonă.

Pe lângă Der Spiegel, la cercetări au participat o revistă a canalului german ARD, colectivul de jurnalişti „Lighthouse Reports”, platforma de investigaţii „Bellingcat” şi canalul de televiziune japonez TV Asahi. Autorii investigaţiei susţin că au comparat „zeci” de înregistrări video, imagini din satelit, relatări ale unor martori oculari, printre care refugiaţi şi angajaţi ai Frontex.

Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor a folosit peste 600 de agenţi în Grecia, una dintre porţile de intrare în UE, precum şi nave, drone şi avioane, potrivit articolului.

Frontex nu a comentat cazurile ridicate de jurnalişti, menţionează Der Spiegel, dar a declarat că agenţii săi operează în baza unui cod de conduită în materie de drepturile omului şi respectă interdicţia de refuz al ambarcaţiunilor cu migranţi.

Fără a menţiona articolul, Frontex a anunţat vineri seară pe contul său de Twitter că este „în contact au autorităţile greceşti în legătură cu incidente pe mare din ultimele luni” şi că Atena a deschis „o anchetă internă”. Frontex acţionează „cu respectarea drepturilor fundamentale şi a legii internaţionale”, subliniază agenţia pe Twitter.

Iată ce scrie însă Radio Europa Liberă despre navele româneşti:

  • „Conform datelor publice, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de barca cu refugiați, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul a fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.
  • În incidentul din iunie, românii au mers un pas mai departe și s-au implicat direct în acțiuni care au pus viața solicitanților de azil în pericol. MAI 1103, ambarcațiune aparținând Poliției de Frontieră, se afla într-o misiune Frontex în Marea Egee când ar fi blocat fizic o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc. Din imaginile video se vede clar cum nava cu personal românesc comunică cu cei aflați în barcă, dar nu le oferă niciun fel de asistență, așa cum prevede legislația internațională în astfel de situații.
  • Câteva clipe mai târziu, românii măresc intenționat viteza navei în timp ce trec pe lângă barca aflată în derivă, o manevră care creează valuri și le pune viața în pericol migranților aflați în ambarcațiune, după care se retrag de la fața locului, lăsându-i pe grănicerii eleni să se ocupe mai departe de situație.”

Ulterior, nava mărește intenționat viteza în timp ce trece pe lângă barca aflată în derivă, o manevră ce creează valuri și le pune viața în pericol celor aflați în ambarcațiune, după care se retrag de la fața locului, lăsându-i pe grănicerii eleni să se ocupe mai departe de situație.

Reacții

Contactată de Radio Europa Liberă, Poliția de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, subliniind doar că prestația lor s-a bucurat de „aprecierea din partea înalților oficiali europeni”. Instituţia nu a făcut trimitere la acuzațiile de încălcare a legislației internaționale şi a refuzat să menționeze dacă cele două incidente au fost raportate sau nu la București ori dacă a fost demarată vreo anchetă internă.

Potrivit Der Spuegel, misiunea Frontex nu a comentat cazurile semnalate de jurnalişti. Tătuşi, fără a menţiona investigația, Frontex a anunţat vineri seară că se află „în contact au autorităţile greceşti în legătură cu incidente pe mare din ultimele luni”. Frontex mai arată că autorităţile de la Atena au demarat „o anchetă internă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here