Dr. Fauci: În SUA, spitalizările cresc în rândul celor vaccinați complet, dar care nu au primit a treia doză

Pe măsură ce cazurile de Covid-19 cresc în SUA, oficialii din domeniul sănătății avertizează că un număr tot mai mare de persoane complet vaccinate sunt spitalizate sau merg la camera de urgență. Îngrijorarea cu privire la scăderea imunității împotriva infecției severe cu Covid vine în momentul în care Administrația pentru Alimente și Medicamente este de așteptat să autorizeze o vaccinare de rapel Pfizer-BioNTech pentru toți adulții de 18 ani și peste, notează NBC.

„Ceea ce începem să vedem acum este o creștere a numărului de spitalizări în rândul persoanelor care au fost vaccinate, dar nu au primit și doza booster”, a declarat Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergie și Boli Infecțioase, într-un interviu. „Este o proporție semnificativă, dar nu majoritatea în niciun caz.”

Miercuri, dr. Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a raportat o scădere a eficacității vaccinului în rândul vârstnicilor și rezidenților din instituțiile de îngrijire pe termen lung, dintre care mulți au fost primii care au fost eligibili pentru a fi vaccinați ultimii, în iarnă.

„Deși cel mai mare risc sunt acei oameni care nu sunt vaccinați, observăm o creștere a vizitelor la departamentele de urgență în rândul adulților de 65 de ani și peste, care sunt acum din nou mai numeroși decât sunt cei din grupurile de vârstă mai tinere”, a spus Walensky miercuri la un briefing de la Casa Albă pe tema Covid.

Walensky a subliniat, de asemenea, noi date despre unitățile de îngrijire pe termen lung de la Rețeaua Națională de Siguranță a Sănătății a agenției, care compară ratele bolii Covid între persoanele care sunt vaccinate cu două doze și cele care au primit doze suplimentare (booster n.r.)).

„Rata bolii este semnificativ mai mică pentru cei care au primit vaccinul de rapel, ceea ce demonstrează că rapelurile noastre funcționează”, a spus ea.

Fauci și Walensky au subliniat că majoritatea spitalizărilor și deceselor sunt încă printre persoanele nevaccinate din SUA.

„Studiile arată că cei care nu sunt vaccinați continuă să aibă mai multe șanse de a fi infectați, mai probabil să fie în spital și mai probabil să aibă complicații severe de la Covid-19”, a mai spus Walensky la briefing.

Rata actuală de șapte zile a internărilor în spital este de aproximativ 5.300 pe zi, potrivit CDC, și aproximativ 1.000 de oameni din SUA mor de Covid în fiecare zi.

Cu toate acestea, nu este clar câte spitalizări noi există. Deși CDC a urmărit rata de spitalizări în rândul persoanelor complet vaccinate, site-ul său web arată date doar până pe 28 august. Conform celor mai recente date de la CDC, o persoană nevaccinată are un risc de 11 ori mai mare de a muri din cauza Covid decât o persoană vaccinată.

Cel puțin 31 de milioane de oameni au primit doze suplimentare de vaccin Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson, potrivit CDC. 

Ar trebui adulții mai tineri să primească doze de rapel?

Fauci a subliniat datele din Israel care arată o îmbunătățire majoră a protecției împotriva bolilor severe și a spitalizărilor la cei care au primit rapel, comparativ cu cei care nu au avut. Într-un studiu publicat luna trecută, cercetătorii israelieni au descoperit o reducere de douăzeci de ori a bolilor severe la cei peste 60 de ani care au primit vaccinuri de rapel. 

Un alt studiu efectuat luna trecută de cercetători israelieni și de membri ai facultății de la Harvard Medical School a constatat că dozele de rapel au fost eficiente în proporție de 92% în prevenirea bolilor severe în comparație cu un regim standard de două doze, efectuate cu cel puțin cinci luni înainte. 

Pe măsură ce ratele de vaccinare cresc în SUA, este de așteptat ca mai mulți oameni vaccinați să fie spitalizați cu Covid, pur și simplu pentru că vaccinurile nu protejează 100% împotriva bolilor severe, a spus Fauci.

„Aici revenim la importanța de a obține un booster”, a spus Fauci. „Va diminua dramatic probabilitatea ca, dacă te infectezi, să ajungi la spital.” 

SUA abia încep să vadă protecția în scădere împotriva bolilor severe, a spus Fauci – dar Israelul a fost cu aproximativ șase săptămâni înaintea SUA, în dezvoltarea Covid-ului, pe parcursul pandemiei, unul dintre motivele pentru care oficialii federali din domeniul sănătății s-au bazat pe datele acestei țări. 

„Dacă te uiți cu strictețe la datele din Israel, este foarte clar că diferențele în ceea ce privește scăderea imunității este mult mai profundă la vârstnici, dar este generalizată”, a spus Fauci, menționând că, în special, persoanele de peste 40 de ani care au primit boostere au arătat o îmbunătățire marcată a protecției împotriva cazurilor severe.

Având în vedere lipsa datelor naționale privind bolile revoluționare în rândul adulților mai tineri, nu este clar câte cazuri de boală severă au existat și dacă rapelurile ar oferi un beneficiu.

„Nu aș fi surprins ca, mai devreme sau mai târziu, veți vedea că datele indică faptul că va fi, de asemenea, foarte important pentru oamenii [mai tineri], când au boostere disponibile, să obțină injectarea cu a treia doză de rapel”, a spus Fauci. 

Dr. Bob Wachter, președintele Departamentului de Medicină al Universității din California, San Francisco, ar dori să extindă boosterele la toți adulții de peste 18 ani. 

„A fost rezonabil să începem să stimulăm oamenii cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sau cel mai mare risc de expunere”, a spus Wachter. „Cu toate acestea, am trecut oarecum prin această etapă și există suficient vaccin în jur.” 

Una dintre cele mai mari întrebări legate de dozele de rapel a fost riscul potențial de inflamație a mușchiului inimii (miocardită), care a fost asociată cu vaccinurile ARNm, în special la bărbați tineri. Oficialii israelieni din domeniul sănătăţii raportează că încă nu au apărut semnale semnificative de miocardită , a spus Fauci.

Împreună cu impulsul pentru rapel, acordarea primelor doze celor nevaccinați este extrem de importantă, spun experții.

Dr. Paul Sax, profesor de medicină la Brigham and Women’s Hospital și la Harvard Medical School, este, de asemenea, ferm în favoarea lărgirii dozelor de rapel pentru a include toți adulții peste 18 ani. 

„Este inevitabil și, în opinia mea, este decizia corectă”, a spus el. „Se pare că două doze pur și simplu nu sunt suficiente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here