Echipele morții profită de carantină pentru a ucide activiștii. Cealaltă față a coronavirusului

(AP Photo/William Fernando Martinez)

De când orașele din toată țara au introdus măsuri locale de carantină, săptămâna trecută, trei lideri din sfera socială au fost uciși în Columbia. Potrivit The Guardian, în timp ce țara se pregătește de extinderea carantinei, miercuri, și la nivel național, activiștii avertizează că vor urma și mai multe crime.

Marco Rivadeneira, un activist cunoscut, a fost ucis în provincia Putumayo, din sud. Alexis Vergara a fost împușcat mortal în regiunea vestică Cauca, iar Ivo Humberto Bracamonte a fost ucis la granița de est a Columbiei cu Venezuela.

Columbia este una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru activiști și liderii comunităților, care adesea cad victime luptelor teritoriale dintre grupări armate rivale.

De când a fost pus în aplicare acordul istoric de pace dintre Guvern și FARC, la începutul anului 2017, au fost uciși 271 de activiști. Acum, cu guvernul concentrat aproape total pe pandemia de coronavirus, activiștii spun că sunt și mai expuși riscului.

„Am primit mai multe amenințări cu moartea de când toată lumea a început să vorbească despre coronavirus”, a declarat Carlos Paez, un activist pentru drepturile funciare ale localnicilor dintr-o regiune specializată în creșterea vitelor, din apropierea graniței de nord cu Panama.

Unele dintre grupurile armate sunt formate din luptători FARC disidenți, care au refuzat să predea armele; altele aparțin armatelor rebele mai mici și miliției paramilitare de dreapta.

Indiferent de presupusa lor ideologie, toți își fac banii din traficul de droguri, mineritul ilegal și taxe de protecție. Iar pentrun toți, liderii comunităților rurale sunt un obstacol.

„Se joacă cu viața noastră pentru că știu că protectorii noștri, poliția și sistemul de justiție, vor fi și mai puțin eficienți decât sunt de obicei”, a spus Paez. „E oribil. Mă tem pentru viața mea”.

Războiul din Columbia cu Farc și alte grupuri armate a pretins cel puțin 260.000 de vieți și a forțat 7 milioane de oameni să plece de la casele lor. Acum, cu o mare parte din țară este închisă în interior și urmează o carantină națională de 19 zile, care începe miercuri.

Pentru activiști, scenariul e sumbru: Deplasarea i-ar pune în pericol de infectare cu Covid-19, dar rămânerea pe loc îi face ținte sigure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here