Marea Britanie pare să devină a doua țară din lume care reușește să iasă din tunelul pandemiei de Covid, iar campania de vaccinare își arată rezultatele palpabile. BBC anunță că, pentru prima oară într-un an, la Londra nu s-a mai raportat niciun deces din cauza virusului.

Cu peste 30 din cele 64,5 de milioane de locuitori deja vaccinați anti-Covid cu AstraZeneca, britanicii sunt martorii unui moment epocal: numărul cazurilor de infectare zilnică și al deceselor s-a prăbușit. Medicii jubilează și spun că “este o etapă fantastică”, dar avertizează că treaba încă nu s-a terminat și că mai e drum lung până la normalitate.

Pe 1 ianuarie 2021, când campania de vaccinare în Marea Britanie abia începuse de câteva zile, se înregistrau 53.284 de cazuri noi. Pe 28 martie s-au mai raportat doar 3.862 de cazuri. Efectele campaniei de vaccinare au început să se vadă începând din luna februarie, când numărul cazurilor a coborât sub 20.000. Un rol l-au avut și restricțiile, dar acestea au fost în vigoare și înainte să înceapă vaccinarea fără să fi putut stopa devastatorul val 3 al pandemiei.

Numărul cazurilor noi de Covid s-a prăbușit în Marea Britanie. Același lucru s-a întâmplat și cu numărul persoanelor în stare critică

Conform studiilor, chiar și după prima doză de vaccin se obține, la un interval de circa 4 săptămâni, o eficiență de circa 50-60% împotriva Covid, iar riscul de spitalizare scade spectaculos.

Constatată și în Israel, în urmă cu o săptămână, scăderea incidenței deceselor se repetă în Marea Britanie. Apogeul numărului de victime ale Covid a fost în Albion pe 20 ianuarie, când au fost 1.823 de morți. Pe 28 martie s-au mai raportat 19!

Până acum, peste 50% dintre adulți au fost vaccinați în Marea Britanie. În mod absolut spectaculos, numărul cazurilor critice în întreaga țară a coborât la doar 615! Este de departe cel mai mic dintre toate țările occidentale asemănătoare ca populație. Franța a are 4.872 de persoane bolnave de Covid în stare critică, Italia – 3.679, Germania – 3.209.

Diferența este că în toate celelalte țări campania de vaccinare merge mult mai lent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here