„El e nevinovat!” Presupusul incendiator al Parlamentului sud-african, un bărbat fără adăpost, a fost inculpat de „terorism”

Bărbatul suspectat de faptul că se află la originea incendiului care a devastat Parlamentul sud-afrian la 2 ianuarie, la Cape Town, Zandile Christmas Mafe, în vârstă de 49 de ani, a fost inculpat marţi cu privire la „terorism”, în timp ce numeroase voci cer eliberarea acestui bărbat fără adăpost, pe care-l consideră un ţap ispăşitor, relatează News.ro, care citează AFP.

Zandile Christmas Mafe a fost arestat duminică, în timp ce se afla în incinta Parlamentului şi a fost inculpat, trei zile mai târziu, într-o scurtă şedinţă la Tribunalul din Cape Town.

Inculpatul ”este vinovat de delict de contravenţie la prevederile privind (…) apărarea democraţiei de terorism şi activităţi asociate”, se arată în actul acuzării, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Bărbatul a fost acuzat de faptul că a intrat prin efracție în imensul imobil situat în centrul Cape Town, de faptul că a ”dat foc clădirilor Parlamentului” şi a furat ”laptopuri, veselă şi documente”.

După ce a fost arestat, numeroase voci subliniază că el este doar un ţap ispăşitor şi că nereguli în domeniul siguranţei şi la sisteme antiincendiu sunt de vină.

”Eliberaţi-l pe Mafe!”, ”El este nevinovat!”, se putea citi pe banderole afişate de către aproximativ 30 de manifestanţi la Tribunalul din Cape Town, în deschderea şedinţei.

Un bărbat fără adăpost care participa la această manifestaţie a prezentat propria versiune cu privire la incendiul din zorii lui 2 ianuarie.

El declară că dormea pe strada de lângă clădire şi că a auzit un fel de bufnitură.

El dă asigurări că a înţeles apoi că era vorba despre o efracţie, înainte să izbucnească incendiul în clădire.

Potrivit primelor rapoarte ale autorităţilor sud-africane, sistemul de detectarea incendiilor era ”defect”.

”Stropitorile nu au funcţionat”, iar întregul sistem de stingere prin stropire cu apă a fost supus unei revizii pentru ultima oară în 2017.

O inspecţie prevăzută în februarie 2020 nu a avut loc, potrivit acestor rapoarte.

Pompieri sud-africani au luptat timp de 48 de ore pentru a controla în întregime incendiul care a devastat sediul în care se reuneşte Adunarea Naţională.

Nicio victmă nu a fost înregistrată în acest incendiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here