Elementele de bază ale vieții – aminoacizii – se pot forma chiar înainte de a exista stele sau planete, a descoperit o echipă de cercetători într-un studiu, scrie The Independent.

Noua cercetare a analizat „chimia întunecată” sau modalitățile prin care se pot forma noi tipuri de materiale fără radiații energetice.

Cercetătorii au putut să simuleze condițiile care guvernează chimia în spațiu, înainte de formarea stelelor și planetelor care azi ne înconjoară. Aceștia au arătat că, în schimb, există nori denși interstelari care într-un final formează obiectele mai solide.

Oamenii de știință au descoperit faptul că, chiar și în acei nori, se poate forma glicină – cel mai simplu amino acid și un element de bază important pentru viață. Alți aminoacizi probabil se pot forma în acele condiții, potrivit oamenilor de știință.

Rezultatele sunt publicate într-un nou studiu, care a apărut în Nature Astronomy.

În noua cercetare, savanții au arătat că este posibil ca glicina să se formeze pe suprafața granulelor de praf înghețate, fără energie. Anterior, studiile au sugerat că ar fi nevoie de radiație ultravioletă pentru a produce molecula, însă oamenii de știință au găsit că aceasta s-ar putea întâmpla prin “chimia neagră”.

„Chimia neagră se referă la chimia care nu are nevoie de radiație energetică”, a declarat Sergio Ioppolo de la Universitatea Queen Mary din Londra, autor principal al articolului.

„Am putut simula în laborator condițiile din norii negrii interstelari unde particulele reci de praf sunt acoperite de un strat subțire de gheață și în consecință procesate prin impactul atomilor ce cauzează specii înaintașe să se fragmenteze iar intermediarii reactivi să se recombine”, a mai spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here