Epava submarinului scufundat în Marea Bali a fost găsită. „Toţi indonezienii ne exprimăm profundele regrete pentru această tragedie”

Foto: Wikipedia

Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat duminică că submarinul dispărut a fost găsit scufundat în Marea Bali şi a trimis condoleanţele familiilor celor 53 de oameni aflaţi la bordul navei, relatează agenția Reuters.

„Forțele terestre și marina au schimbat statutul submarinului KRI Nanggala 402 de la dispărut în scufundat. Toţi indonezienii ne exprimăm profundele regrete pentru această tragedie, în special pentru familiile echipajului de pe submarin”, a declarat preşedintele.

Submarinul KRI Nanggala 402 a dispărut în 23 aprilie și a declanșat o amplă operațiune internațională de căutare și salvare.

Pe 24 aprilie, echipele de căutare din Indonezia au găsit resturi ale submarinului, inclusiv părți dintr-o placă de torpilă, o sticlă cu ulei despre care se crede că ar fi folosită pentru a unge periscopul  submarinului. La scurt timp după, autoritățile au anunțat că submarinul a fost găsit la aproximativ 800 de metri adâncime, dincolo de raza de supraveţuire a submarinului Nanggala.

Presupusa cauză a naufragiului este o implozie provocată de faptul că submarinul a coborât mai mult de adâncimea maximă de 500 de metri pe care o putea suporta prin fabricație.

Submarinul KRI Nanggala-402 a dispărut când se afla la aproximativ 100 de kilometri de insula Bali, miercuri dimineață. Șase nave de război, un elicopter și 400 de oameni sunt implicați în operațiunea de căutare. Singapore și Malaezia au trimis nave pentru a sprijini operațiunea, iar SUA, Australia, Franța și Germania și-au oferit ajutorul.

Submarinul indonezian, de fabricație germană, efectua un exercițiu când a întrerupt comunicarea. „Cunoaștem zona, însă apa este foarte adâncă”, a declarat pentru agenția AFP amiralul Julius Widjojono. Potrivit unor informații, comunicarea s-a întrerupt după ce submarinul primise permisiunea de a coborâ la o adâncime mai mare.

Marina indoneziană a anunțat că o pată de petrol descoperită în zona unde submarinul ar fi coborât în adâncuri indică o posibilă defecțiune la rezervorul de combustibil, dar ar putea fi și un semnal transmis de echipaj.

Submarinul dispărut este unul dintre cele cinci deținute de Indonezia. A fost fabricat în Germania, în anii ’70, și modernizat în Coreea de Sud, în 2012.

Acesta este primul submarin pierdut vreodată de Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here