Epidemiologii francezi avertizează că un al patrulea val de Covid va lovi țara în septembrie, pe fondul creșterii numărului de cazuri cu varianta Delta. Guvernul precizează că vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul din casele de îngrijire a vârstnicilor, din toamnă, scrie bziday.ro.

“Cred că vom avea un al patrulea val, dar va fi mult mai moderat decât cele trei valuri anterioare, deoarece nivelul vaccinărilor este diferit față de valul anterior”, a declarat profesorul Jean-Francois Delfraissy, președintele Consiliului Științific. Imunologul a subliniat, totodată, situația contradictorie în care se află Franța în prezent, cu spitalizări și o rată de incidență în scădere accentuată, dar cu o progresie rapidă a variantei Delta, care reprezintă în prezent 20% din noile cazuri, față de 10% săptămâna trecută. Această situație, potrivit lui Delfraissy, ar putea duce la un nou val la începutul anului școlar dacă campanie de vaccinare nu va fi accelerată.

“Există acest contrast între cifrele de incidență extrem de scăzute din Franța, care sunt fals liniștitoare în anumite privințe. Pentru că vom avea o vară în care fiecare dintre noi, eu, primul, ne vom relaxa, vrem să trăim, înțeleg. Avem ideea că există vaccin. Și trebuie să ne amintim vara trecută. Am fost la cifre aproximativ comparabile la sfârșitul lunii iunie 2020 și ne-am lovit de al doilea val care a început din septembrie”, a reamintit președintele Consiliului Științific.

Și epidemiologul Arnaud Fontanet, care consiliază guvernul francez în probleme științifice, a declarat că se așteaptă ca numărul infecțiilor COVID-19 din Franța să crească din nou în septembrie sau octombrie.

Numărul cazurilor, al persoanelor spitalizate și al deceselor au scăzut în Franța de câteva săptămâni, dar cu doar 32% din populație complet vaccinată până acum, îngrijorările cresc cu privire la varianta Delta foarte contagioasă. Ministrului Sănătății Olivier Veran spune că varianta Delta devine ”progresiv dominantă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here