20.30 –Egiptul a cerut miercuri seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Statelor Arabe pe tema ofensivei militare turce în nordul Siriei, a anunţat Ministerul de Externe de la Cairo, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Egiptul a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea turcă pe teritoriul sirian”, a declarat ministerul citat.

Acesta a adăugat că ofensiva turcă în Siria „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab frate”.

20.20 – Comitetul Internațional al Crucii Roșii și-a exprimat îngrijorările cu privire la situația a mii de locuitori din nord-estul Siriei care trăiesc în tabere de refugiați, centre de detenție, orașele și satele din zonă, scrie CNN. Potrivit sursei citate, în taberele din Hasakah, Raqqa și Deir Ezzor trăiesc aproximativ 100.000 de persoane.

20.15 – Consiliul de Securitate al ONU se va întruni joi, cu ușile închise, pentru a discuta despre situația din Siria, au declarat surse diplomatice pentru agenția Reuters, citată de Al Jazeera.

Între timp, kurzii din Forțele Democratice Siriene (FDS) au anuțat că au fost nevoie să oprească operațiunile anti-ISIS, din cauza ofensivei militare a Turciei.

20.00 – Doi civili din orașul de graniță Ras al-Ain au murit în bombardamentelor turce, au transmis responsabili militari din cadrul FDS.

19.00 – Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă în nordul Siriei, a anunţat ministrul francez al afacerilor europene Amelie de Montchalin, potrivit Agepres.


Armata Turciei tocmai a lansat Operațiunea Primăvara Păcii împotriva PKK și a teroriștilor ISIS din nordul Siriei, a anunțat, miercuri după amiază, președintele Turciei, Recep Erdogan. Turcia şi-a început ofensiva militară în nord-estul Siriei, ofensivă pe care o desfăşoară cu girul Statelor Unite şi preşedintelui Donald Trump, relatează Bloomberg.

Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor al terorii de-a lungul graniței noastre de sud și să aducem pacea în zonă”, a scris Erdogan. Armata Turciei desfășoară operațiunea militară împreună cu Armata siriană. 

Atacul ţinteşte miliţiile kurde, trupe care până zilele trecute fuseseră aliate americanilor şi care au fost esenţiale în înfrângerea ISIS în Orientul Mijlociu. Forţele armatei turce au pătruns, miercuri, prin două puncte ale frontierei, aproape de oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ayn, conform unui oficial turc. Câteva explozii puternice au fost raportate în orașul de graniță Ras al-Ain, informează și BBC.

Lira turcească a început să scadă odată ce au apărut aceste informaţii.

Ofensiva Turciei vine pe fondul unei inversări dramatice de poziţie a Statelor Unite, după o conversaţie telefonică între Trump şi Erdogan în care cel din urmă l-a convins pe preşedintele american să-şi trădeze vechii aliaţi.

Miliţiile kurde au fost cei mai importanţi aliaţi ai americanilor în lupta contra ISIS.

Vom lupta acolo unde avem ceva de câştigat şi vom lupta doar ca să câştigăm. Kurzii vor trebui să se descurce pe cont propriu în ceea ce priveşte situaţia în care se află”, scria preşedintele SUA, luni, pe Twitter

Trupele turcești au început o ofensivă în nord-estul Siriei, ceea ce ar putea duce la un conflict direct cu forțele kurde aliate cu Statele Unite, notează și BBC.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că operațiunea urmărește crearea unei „zone sigure” curățate de milițiile kurde, care va adăposti și refugiați sirieni.

Potrivit Forțelor Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, zonele civile au fost atacate de avioane de război turcești.

Președintele Donald Trump a retras recent trupele americane din nordul Siriei.

Decizia sa de a retrage soldații americani din posturile din apropierea a două orașe de frontieră, după o convorbire telefonică cu președintele Erdogan, în weekend, a stârnit critici, atât în SUA, cât și peste hotare.

Kurzii – aliați cheie ai SUA în înfrângerea grupului jihadist Statul Islamic (IS) din Siria – păzează mii de luptători IS și rude ale acestora în închisori, iar acum nu mai este clar dacă lagărele cu islamiști,din zonele aflate sub controlul lor, vor mai fi sau nu în siguranță.

Anunțând ofensiva pe Twitter, Erdogan a spus că operațiunea va „păstra integritatea teritorială a Siriei și va elibera comunitățile locale de teroriști”.

Guvernul turc dorește să creeze o „zonă sigură” curățată de miliții kurzi, care va adăposti și o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia.

După anunțul lui Erdogan, SDF a cerut SUA și coaliției împotriva IS să instituie o zonă fără zboruri ale aviației militare în zonă „pentru a opri atacurile asupra oamenilor nevinovați”.

Anterior, administrația condusă de kurzi în regiune a anunțat „trei zile de mobilizare generală în nordul și estul Siriei”, solicitând civililor să „se îndrepte către frontiera cu Turcia pentru a-și îndeplini datoria”.

Harta Siriei de nord
Spatiu alb prezentativ

Retragerea trupelor americane, anunțată de Donald Trump, din zona de frontieră, a fost văzută ca un „pumnal în spate” de către SDF și a fost condamnată chiar și de aliații republicani ai președintelui american.

El a răspuns la critici, amenințând că „va spulbera” economia Turciei dacă iese „în afara limitelor”, în incursiune, spunând că Turcia nu ar trebui „să facă nimic în afara ceea ce am crede că este uman”.

Citiți mai multe despre situația tensionată din nordul Siriei și aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here