”Eşti mort, venim să te luăm”. Julian Asange se plânge că aude voci

Sursa: Flickr

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a plâns că aude voci şi muzică imaginare în detenţie şi prezintă ”simptome psihotice” şi impulsuri sinucigaşe, a anunţat marţi un psihiatru, care l-a examinat într-o audiere, la un tribunal de la Londra, care examinează o cerere de extrădare către Statele Unite, relatează AFP, preluată de News.ro.

Australianul, în vârstă de 49 de ani, prezintă un risc de sinucidere ”foarte ridicat”, în cazul în care ar fi extrădat în Statele Unite, care vor să-l judece cu privire la faptul că a difuzat sute de mii de documente confidenţiale, a declarat psihiatrul Michael Kopelman în faţa Curţii penale Old Bailey, la Londra.

Michael Kopelman a discutat de aproximativ 20 de ori cu Assange.

Pshiatrul evocă o ”depresie severă” şi ”simptome psihotice” ale lui Julian Assange, inclusiv halucinaţii auditive, pe care le percepe în celula sa din Închisoarea de maximnă securitate Belmarsh, situată în apropiere de Londra.

Julian Assange i-a povestit psihiatrului că a auzit voci care-i spun ”eşti ţărână, eşti mort, venim să te luăm”.

Condiţiile detenţiei fondatorului WikiLeaks au fost denunţate de raportorul ONU asupra torturii.

Pulsiunile sinucigaşe ale lui Assange ”provin din factori clinici (…), dar iminenţa extrădării este cea care va declanşa tentativa”, a avertizat psihiatrul, apreciind că starea acestuia ”se va deteriora în mod considerabil dacă este extrădat”.

Partenera lui Julian Assange, Stella Moris, şi-a exprimat, de asemena, temeri cu privire la faptul că acesta s-ar putea sinucide, lăsându-şi cele două fiice mici fără tată.

James Lewis, reprezentantul Guvernului american, l-a interogat pe Kopelman cu privire la veridicitatea unora dintre afirmaţiile lui Julian Assange, sugerând că că fondatorul WikiLeaks le-ar fi putut inventa.

Julian Assange a fost arestat în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat în urma încălcării condiţiilor eliberării sale sub cauţiune, temându-se de o extrădare către Statele Unite, care-i reproşează că a pus în pericol surse din cadrul serviciilor americane.

Justiţiei britanice îi revine să stabilească dacă cererea americană de extrădare pe care i-a trimis-o respectă un anumit număr de criterii legale şi dacă nu este disproporţionată sau incompatibilă cu drepturile omului.

Julian Assange a fost inculpat în Statele Unite de spionaj şi riscă 175 de ani de închisoare, cu privire la faptul că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate despre activităţile militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here