Europa în alertă maximă, după ce o boală letală a porcilor s-a răspândit în Asia

Sursa: Pexels

Statele UE ar trebui să aplice măsuri stricte de biosecuritate pentru a combate Febra Porcină Africană (FPA), o boală letală a porcilor care a început să se răspândească în Asia și Europa de Est, a declarat pentru Euractiv.com un purtător de cuvânt al UE.

„Este de cea mai mare importanță ca situația să fie îngrădită în teren”, a declarat Anca Păduraru, purtătoare de cuvânt a UE pentru sănătate publică și siguranță alimentară.

„În special, există nevoie urgentă de a se îmbunătăți și a se respecta măsuri stricte de biosecuritate acolo unde este necesar”, a declarat ea pentru Euractiv.

„Cea mai bună reacție este să se ia o acțiune corectă împotriva acestei boli catastrofale a animalelor”, a declarat ea, adăugând că și conștientizarea publicului e crucială pentru limitarea răspândirii bolii, precum și încurajarea cooperării la toate nivelurile societății.

FAP este o boală infecțioasă care în mod normal este letală pentru porci și inofensivă pentru oameni. În prezent nu există vaccin pentru combaterea virusului. „Toate statele membre afectate trebuie să aplice legislația UE.

Acest lucru implică să se aplice măsuri de prevenire și control acolo unde FPA e suspectată ori confirmată, indiferent că e vorba de companii sau de mistreți sălbatici”, a declarat Păduraru.

De la începutul lui august FPA a fost depistată în nouă state UE: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și România, conform Autorității UE a Siguranței Alimentare (EFSA). EFSA a făcut mai multe recomandări și insistă pe nevoia unei biosecurități mai bune la crescătoriile din UE.

Copa Cogeca, sindicatul agricultorilor și cooperativelor din UE, a declarat că focare au apărut în august și în Slovacia și Serbia. Săptămâna aceasta un nou focar de FPA a fost depistat în Polonia.

„Există un front nord-sud de cazuri, care avansează spre vest”, a declarat Thomas Sanchez, expert în carne de porc al Copa Cogeca. „Situația din România este cea mai îngrijorătoare”, acum fiind infectați 75% din toți porcii din gospodării, a declarat el pentru Euractiv. În Belgia o carcasă de mistreț a testat pozitiv la FPA pe 19 august.

Totuși, tendința din ultimele câteva luni în Belgia a fost o scădere clară a cazurilor, a declarat Sanchez. Sanchez a afirmat că situația din Asia e catastrofală, cu focare raportate în China, Vietnam, Cambodgia, Mongolia, Coreea de Nord și Laos.

Mai ales în China, FPA a afectat grav industria porcilor, a transmis Reuters. Al doilea cel mai mare producător de porci al Chinei, Muyuan Foods, a declarat săptămâna trecută că pierderile sale s-au mărit comparativ cu anul trecut, din cauza scăderii prețului porcilor și a costurilor presupuse de combaterea virusului.

Comisia a clarificat însă că UE nu importă carne de porc din China.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here