Europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, au transmis, duminică, faptul că o susţin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcţia de comisar european pentru transporturi. Aceştia consideră că Rovana Plumb ”se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise”, informează news.ro.

„Europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, o susțin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcția de comisar european pentru transporturi. Eurodeputații din Delegația Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situație fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Sursa citată mai arată că cei din Comisia JURI ar trebui, conform procedurii PE, să ofere o serie de recomandări, în ședința de luni, care să ajute candidatul să rezolve posibile neclarități.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluții la ceea ce domniile lor consideră că ar fi „neclarități” în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depășească faza preliminară. Conform Regulamentului de Procedură al Parlamentului European – art. 2. paragraf c – Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități”, mai transmis eurodeputații PSD.

Totodată, Rovanei Plumb i s-ar putea cere să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar putea duce la conflic de interese, iar în ultimă instanță Comisia JURI ar putea sugera chiar să schimbe portofoliul alocat României. Sursa menționată precizează că niciunul dintre acești pași nu s-a produs până acum.

Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu s-a parcurs până în acest moment. În consecință, ședinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnați din partea României și Ungariei”, conchide documentul de presă.

Europarlamentarii PSD care își exprimă susținerea față de Rovana Plumb sunt: Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Adrian-Dragoș Benea.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi, în Comisia JURI a Parlamentului European, nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a adăugat că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată.

Comisia JURI din PE se va întruni luni în ședință extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potențial al candidaților României și Ungariei pentru funcția de comisar european, respectiv Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here