Haos în propaganda chineză. Moartea doctorului Wenliang, considerat erou în China, mușamalizată cu aparatele de resuscitare

A devenit moartea doctorului Li Wenliang, primul cadru medical care a alertat în privința apariției coronavirusului din China, ținta propagandei de la Beijing? Informațiile adunate până acum par a demonstra acest lucru, sporind dovezile unei ample mușamalizări a realităților atroce din spatele epidemiei care a declanșat o alarmă globală.

BBC susține că Li Wenliang este mort, chiar dacă în mass-media din China circulă informații contradictorii legate de starea medicului.

Joi seara, mai multe surse media din China au anunțat moartea medicului, considerat la ora actuală un erou în societatea chineză. Spitalul în care Li Wenliang era internat a respins veridicitatea informației, precizând că acesta este „în stare critică”.

Mesajul postat pe Weibo

Cum a început să se rostogolească vestea morții doctorului? Informația a fost postată pe platforma de microbloging Weibo, echilaventul chinezesc al Twitter, de către un prieten al acestuia, fiind rapid diseminată de mass-media.

Printre publicațiile care au preluat știrea s-au numărat și oficiosul puterii de la Beijing, People’s Daily, cotidianul cu cea mai mare difuzare națională, precum și tabloidul Global Times, controlat tot de Partidul Comunist.

Ce a urmat după aflarea veștii a fost o avalanșă de furie și amărăciune pe rețelele de socializare din China, aflăm din podcast-ul BBC Global News. De exemplu, o postare de la Global Times a primit în doar câteva minute peste 100.000 de comentarii pline de indignare. Lucru care a alarmat autoritățile comuniste, îngrijorate că nemulțumirile ar putea degenera într-un val de proteste.

Li, ținut pe aparate?

Așa că oficialii au dat un ordin de circuit intern, din care BBC a obținut o copie, prin care cereau întregului spectru media să controleze „milimetric” informațiile pe care le difuzează despre un subiect cu o asemenea încărcătură emoțională.

Guvernul a mers însă și mai departe de atât, precizează BBC, adăugând că deși este mort, Li Wenliang este acum conectat la aparate de resuscitare pentru a se păstra aparența că ar fi încă în viață.

Li Wenliang a dat lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.

La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false.

A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei.

Anchetă

Între timp, AFP relatează că regimul chinez a declanșat o anchetă legată de împrejurările morții acestuia. Organul Partidului Comunist Chinez (CCP) însărcinat cu lupta contra corupţiei a anunţat într-un comunicat trimiterea unei echipe la Wuhan „pentru a conduce o anchetă exhaustivă asupra circumstanţelor legate de doctorul Li Wenliang”.

Noul coronavirus a infectat peste 31.000 de oameni în China, dintre care peste 630 au murit, potrivit celui mai recent bilanţ oficial. În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de ţări şi teritorii. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here