Euronews: Bătălia pentru echipamente anti-Covid aruncă în aer prețurile. Ce a pățit Unifarm

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Materialele vitale în perioada pandemiei de coronavirus sunt vândute de două sau de trei ori mai scump, în timp ce țările se chinuie să-și protejeze cadrele medicale din prima linie a luptei cu Covid-19.

Euronews dă ca exemplu cazul Unifarm, unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice din România. Reprezentanții companiei au fost în repetate rânduri martorii „evaporării” comenzilor făcute din cauza competiției acerbe, în care alți cumpărători sunt pun la bătaie oferte mai bune, pe ultima sută de metri.

„Uneori am plătit 100% în avans pentru ca dimineața următoare să aflăm că alții au pus pe masă dublu sau triplu, în numerar”, a declarat Adrian Ionel, directorul Unifarm, cotat de Euronews.

Acum, România este prima țară din UE care găzduiește un stoc de materiale medicale, finanțat de la Bruxelles, care va fi apoi distribuit în alte țări membre.

Însă pentru unii, remarcă Euronews, acest lucru vine prea târziu.

Câteva săptămâni, spitalele din statele cele mai afectate de coronavirus, cum ar fi Italia și Spania, s-au văzut copleșite de numărul de pacienți și lipsa proviziilor.

Howard Catton, directorul executiv al Consiliului internațional al asistenților medicali, consideră că inițiativa este încurajatoare, dar ar fi trebuit să fie pusă în aplicare înainte de apariția sincopelor în aprovizionare.

Janez Lenarcic, comisarul UE pentru gestionarea crizelor, a declarat, pentru Euronews, că speră ca stocuri suplimentare de materiale să fie disponibile cât mai curând: „Este provocarea-cheie cu care se confruntă toată lumea (…) Toți vor același lucru în același timp și în cantități mari. Nepotrivirea dintre cerere și ofertă, desigur, complică achizițiile, dar facem tot posibilul și avem contacte bune cu statele membre care s-au oferit voluntar să creeze un stoc accesibil la nivel comunitar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here