Europol, semnal de alarmă: Certificate false cu rezultate negative pentru COVID se vând în gări și aeroporturi din întreaga Europă

Documente false, precum rezultate negative pentru teste COVID, pentru evitarea restricțiilor de călătorie sunt vândute în aeroporturi, gări și pe internet, arată Europol, citat de The Guardian.

Este vorba despre oameni sau grupări care produc și vând certificate false COVID în întreaga Europă.

„Atât timp cât restricțiile de călătorie rămân în vigoare din cauza COVID-19, este foarte probabil ca producția și vânzarea de certificate false să prospere”, a arată un comunicat al Europol.

„Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, sub formă de imprimante de înaltă calitate și diferite programe software, falsificatorii sunt capabili să producă documente contrafăcute și falsuri de bună calitate. Statele membre ar trebui să fie vigilente,” arată instituția.

Omologul global al Europol, Interpol, a avertizat de asemenea asupra grupărilor criminale care ar putea vinde vaccinuri false împotriva COVID-19 – sau care le-ar putea fura pe cele adevărate – și care inundă piețele cu măști de protecție și alte produse medicale contrafăcute.

Pentru a călători în majoritatea țărilor europene este nevoie de un test COVID negativ. Cazuri de certificate false au fost raportate în Olanda, Franța, Spania și Marea Britanie, iar un bărbat a fost arestat pe aeroportul Luton în această lună, fiind suspectat că a vândut astfel de documente.

Șapte persoane cu vârste cuprinse între 29 și 52 de ani au fost, de asemenea, reținute pe cel mai mare aeroport din Paris, Charles de Gaulle, în noiembrie 2020 și acuzate de fals, uz de fals și complicitate în fraudă, după ce au vândut certificate falsificate pentru sume între 150 și 300 de euro.

În Spania, poliția a arestat luna trecută o femeie acuzată că vindea certificate false online. Ea se angaja să trimită documentul completat cumpărătorului prin e-mail în termen de 24 de ore, promițând că astfel de certificate fost utilizate de mai multe ori și către diferite destinații fără probleme.

Ziarul Algemeen Dagblad relata că pe WhatsApp și Snapchat existau conturi din Olanda cu nume precum „Doctor în avion” și „Doctor digital”, care vindeau în certificate false cu rezultate negative pentru teste PCR, cu semnături falsificate ale unor medici adevărați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here