Eurostat: România, Bulgaria, Polonia şi Croaţia – statele UE cu cea mai mare poluare cu particule foarte fine în zona urbană

Sursa: Pexels

Bulgaria, Polonia, România şi Croaţia înregistrează cele mai mari niveluri de poluare în zonele urbane cu particule fine de tip PM2.5, o poluare care a scăzut treptat, relevă Eurostat cu ocazia Săptămânii Verzi în UE, în perioada 31 mai-4 iunie.

Concentraţia particulelor fine a scăzut treptat în zonele urbane din UE, la 12.6 μg/m3 în 2019, precizează Eurostat.

Particulele fine (PM10, cudiametrul de până în zece micrometri) pot pătrunde adânc în plămâni şi inflama sau agrava boli cardiace şirespiratorii.

Particule şi mai fine, cu diamtrul de 2,5 micrometri (PM2.5) pot cauza probleme de sănătate şi mai grave, întrucât pătrund şi mai adânc în plămâni.

Acest tip de poluare cu particule fine a înregistrat o scădere de mai mulţi ani, sub limita stabilită în 2015 – de 25 μg/m3 în medie anual -, însă există în continuare zone în care această valoare este depăşită.

În pofida acestei scăderi, însă, nivelul poluării aerului în 2019 continua să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 10 μg/m3 în medie anual.

Potrivit Eurostat, în patru state membre ale Uniunii Europene, concentraţia medie anuală a particulelor fine (PM2.5) înregistrează cele mai mari niveluri, şi anume în Bulgaria (19.6 μg/m3),  Polonia (19.3 μg/m3), România (16.4 μg/m3) şi Croaţia (16.0 μg/m3).

Estonia (4.8 μg/m3), Finlanda (5.1 μg/m3) şi Suedia (5.8 μg/m3).înregistrează cea mai mică concentraţie, precizează Eurostat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here