Eurostat: România, cel mai sever declin al producţiei de servicii, în ianuarie

Sursa foto: Pexels

Producţia de servicii a crescut cu 1% în Uniunea Europeană şi cu 1,5% în zona euro, în ianuarie, comparativ cu decembrie 2023, în timp ce România a raportat cel mai sever declin, arată primele estimări publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), notează Agerpres.

În decembrie 2023, producţia de servicii a crescut cu 0,1% în UE şi a scăzut cu 0,1% în zona euro, faţă de luna precedentă.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, în ianuarie, comparativ cu decembrie 2023, cele mai mari creşteri au fost în Lituania (4,9%), Grecia (4,5%) şi Germania (2,8%), iar cel mai sever declin în România (minus 5,1%), Letonia (minus 2,6%), Estonia şi Luxemburg (ambele cu minus 2,1%).

În rândul statelor membre UE, producţia de servicii a crescut cu 0,7% pe segmentul „transport şi depozitare”, cu 0,3% la serviciile de cazare şi alimentaţie publică, cu 0,3% pe segmentul „informare şi comunicare”, cu 2,8% la activităţile imobiliare, cu 3,6% la activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice şi cu 0,7% la serviciile administrative şi de asistenţă.

În ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, producţia de servicii a crescut cu 4,1% în Uniunea Europeană şi cu 4,5% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, cele mai mari creşteri au fost în Lituania (19,5%), Grecia (9,8%) şi Danemarca (7,4%), iar cel mai sever declin în Estonia (minus 5,1%), Ungaria (minus 4,8%) şi Slovacia (minus 4,7%). România a raportat un avans de 1,3%.

În rândul statelor membre UE, producţia de servicii a crescut cu 2% pe segmentul „transport şi depozitare”, cu 1,2% la serviciile de cazare şi alimentaţie publică, cu 6,5% pe segmentul „informare şi comunicare”, cu 3,3% la activităţile imobiliare, cu 4,2% la activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice şi cu 2,7% la serviciile administrative şi de asistenţă.

Aproape trei sferturi dintre managerii români sunt îngrijoraţi că AI ar putea expune companiile la breşe de securitate – studiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here