Va porni Putin un război pe scară largă în Ucraina?

Sursa: Pixabay

Nu înțelegem cuvintele Rusiei și nici nu-i combatem faptele, atrage atenția Edward Lucas într-un comentariu CEPA pe marginea ultimelor turbulențe militare din estul Ucrainei.

🔹 Ce pune la cale Vladimir Putin? Aceasta este întrebarea care macină factorii de decizie din Berlin, Bruxelles, Londra, Washington și din alte părți. Este acumularea de forțe militare din sudul Rusiei și din teritoriile ucrainene ocupate preludiul războiului? Este concepută pentru a intimida autoritățile de la Kiev, pentru a evidenția diviziunile din Occident sau pentru a masca vreun alt plan? Sau toate laolaltă?

Cel mai probabil, adevăratul răspuns este că Putin însuși nu a decis încă ce rezultat dorește. Trebuie să agite apele. Administrația Biden îl strânge cu sancțiuni. Economia Rusiei nu merge nicăieri. Reformele Ucrainei sunt pe drumul cel bun.

Poate cea mai presantă chestiune, Crimeea este vraiște. Aceasta ar trebui să fie piesa de teatru a presupusului geniu strategic al liderului rus. Într-adevăr, este aproape singura rațiune practică. Kremlinul fortifică în continuare peninsula, construind instalații ce par destinate armelor nucleare. Deficitul de apă din Crimeea constituie o problemă mare. Rezervoarele sunt epuizate. Raționalizarea stă să înceapă. Importarea apei va fi groaznic de scumpă, pe lângă toate celelalte facturi cu care se confruntă Rusia.

Pe măsură ce aceste probleme cresc, o acumulare militară costă puțin și creează opțiuni.

Un scop ar putea fi presarea Ucrainei pentru a restabili alimentarea cu apă a Crimeei. Dar ținta mai mare este Occidentul. Putin vede că Europa, schilodită de pandemie, nu are chef de geopolitică. Acesta este un moment bun pentru a evidenția diviziunile din Europa (est și vest, nord și sud) și, de asemenea, Alianța Nord-Atlantică. Lui Joe Biden îi pasă de Ucraina. Așadar, reamintește-i că Franței și Germaniei nu le pasă. Las-o pe Marea Britanie să mediteze dificultățile diplomației post-Brexit. Pe măsură ce credibilitatea NATO începe să scadă, lăsați țările din umbra Rusiei să-și bată capul dacă următorul destin al Ucrainei va fi și al lor.

Singurul dezavantaj pentru Putin ar fi dacă Occidentul ar răspunde la mașinațiile sale militare cu o strategie unită, dureroasă și executată ferm. Ar putea spori ajutorul acordat Ucrainei, ar putea consolida apărarea în alte părți, ar putea accelera perspectivele de aderare la NATO (și UE) pentru Ucraina și Georgia, ar putea strânge cureaua privind banii murdari, ar putea sancționa factorii de decizie de la Kremlin, ar putea prinde spioni și ar putea începe să pedepsească agenții de influență din Occident.

Dar nimic din toate acestea nu se va întâmpla. Țările din vecinătatea Rusiei avertizează de ani de zile că Kremlinul nu acceptă faptul că fostele sale colonii sunt acum în mod corespunzător independente. Când va avea ocazia, va sări la atac. Le va destabiliza, le va confisca teritoriul și le va eroda suveranitatea. Dar deocamdată o mare parte din Europa este mai speriată de conflicte decât îi pasă de libertate.

În special Franța și Germania îi tratează în mod egal atât pe făptuitor, cât și pe victima agresiunii. Emmanuel Macron și Angela Merkel au discutat recent despre criză cu Vladimir Putin – peste capul ucrainenilor. Acest lucru trimite un mesaj demoralizant către restul Europei și unul încurajator Kremlinului: când lucrurile devin serioase, Berlinul și Parisul își urmăresc propriile interese.

Factorii de decizie politică de la Washington urmăresc acest lucru cu un amestec de mâhnire și furie. Echipa Biden plănuise să repornească NATO, oferind ajutor Europei împotriva Rusiei în schimbul sprijinului european în contracararea Chinei. Dar SUA nu se pot preocupa mai mult de securitatea europeană decât Europa însăși.

China stă la pândă. Dacă Occidentul dă chix în Ucraina, ce preț va avea atunci pentru acesta siguranța Taiwanului? Summitul NATO din Bruxelles din această vară va evidenția dezordinea noastră. Ucraina a cerut din nou o cale clară spre aderare. Refuzarea acestui fapt va sublinia lipsa de coloană vertebrală a Alianței; acceptarea va accentua însă diviziunile din interior. Donald Trump a fost nerăbdător cu aliații săi europeni. Mulți s-au plâns de asta. Dar Joe Biden ar putea veni în curând să-și împărtășească și el părerea. 🟦

1 COMENTARIU

  1. Frumoasă traducere!!..ăsta da jurnalism !!..măcar pune dracului ghilimelele de rigoare si spune de unde ai furat articolul!!..
    Acum despre subiect, ce va fute pe voi ce face Putin ?..e treaba lui si a ucrainei, nu mai plangeti la mormântul altuia, Ucraina îsi merită soarta ,și-a căutat-o cu lumânarea de fapt acolo comunitatile minoritare n-au nici un drept!!..rușii, românii, ungurii,polonezii, bielorușii, germanii,tătarii…au cea mai nenorocită constituție din europa, o constituție stalinistă!!..
    Așa că stati dracului în bula voastră si mai trageți ceva pe nas…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here