Evoluțiile din China – de ce trebuie conectate punctele

Sursa: Xinhua

„Noua orientare duală a politicii chineze – redistribuire plus re-reglementare – va subjuga activitatea antreprenorială care fusese atât de importantă în alimentarea sectorului privat dinamic din China. Fără spirite animale, cazul inovației indigene este în dezacorduri”, scrie Stephen S. Roach, pentru Project Syndicate.

<< Toți ochii sunt fixați pe partea întunecată a Chinei. Am mai văzut asta. Începând cu criza financiară asiatică de la sfârșitul anilor 1990, continuând cu recesiunea dot-com de la începutul anilor 2000 și cu criza financiară mondială din 2008-2009, China a fost descrisă invariabil ca fiind următoarea prăbușire. Însă, de nenumărate ori, economia chineză a sfidat previziunile sumbre cu o rezistență care i-a surprins pe majoritatea observatorilor.

Numărați-mă printre puținii care nu au fost surprinși că alarmele din trecut s-au dovedit a fi false. Dar luați-mă în considerare atunci când vine vorba să simt că, de data asta, lucrurile arată diferit.

Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea, nu cred că grupul Evergrande este problema sau chiar punctul de inflexiune catalitic. Da, cel de-al doilea mare dezvoltator imobiliar din China are probleme potențiale fatale. Și da, amenințarea datoriei sale de aproximativ 300 de miliarde de dolari prezintă riscuri mai largi pentru sistemul financiar chinez, cu potențiale efecte secundare pe piețele globale. Dar amploarea acestor efecte de ondulare este probabil mai mică decât cred cei care proclamă cu voce tare că Evergrande este Lehman Brothers al Chinei, sugerând că ne paște un alt „Moment Minsky”.

Trei considerații susțin contrariul. În primul rând, guvernul chinez are resurse suficiente pentru a sprijini default-ul obligațiilor de împrumut Evergrande și pentru a înlătura potențialele revărsări către alte active și piețe. Cu o economie internă de aproximativ 7,5 trilioane de dolari și alte 3 trilioane de dolari în rezerve valutare, China are o capacitate mai mult decât suficientă pentru a absorbi cea mai gravă implozie Evergrande; recentele mari injecții de lichidități efectuate de Banca Populară Chineză subliniază acest lucru.

În al doilea rând, Evergrande nu este o criză clasică de „lebădă neagră”, ci mai degrabă o consecință conștientă și deliberată a politicii chineze care vizează reducerea efectului de depreciere, reducerea riscurilor și păstrarea stabilității financiare. În special, China a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea activității bancare paralele în ultimii ani, limitând astfel potențialul contagiunii de reducere a datoriilor prin vânzări rapide, care să infecteze alte segmente ale piețelor sale financiare. Spre deosebire de Lehman și daunele colaterale devastatoare ale acestuia, problema Evergrande nu i-a înnebunit pe factorii politici de decizie chinezi.

În al treilea rând, riscurile pentru economia reală, care a intrat într-o ușoară încetinire, sunt limitate. Latura de cerere a pieței imobiliare chineze este bine susținută de migrația continuă a lucrătorilor din mediul rural către orașe. Acest lucru este foarte diferit de prăbușirea bulelor speculative de locuințe din alte țări, cum ar fi Japonia și Statele Unite, unde surplusurile de aprovizionare nu au fost susținute de cerere. În timp ce ponderea urbană a populației chineze a crescut acum la puțin peste 60%, există încă o marjă mare de creștere până la atingerea pragului de 80-85%, tipic pentru economiile mai avansate. În pofida relatărilor recente despre orașe care se restrâng – care amintesc de alarmele false anterioare referitoare la o abundență de orașe-fantomă – cererea de bază pentru adăpost urban rămâne fermă, limitând riscurile de dezavantaj pentru economia generală, chiar și în fața unui eșec al Evergrande.

Cele mai grave probleme ale Chinei sunt mai puțin legate de Evergrande și mai mult de o regândire majoră a modelului său de creștere. Inițial, m-am îngrijorat de o strangulare prin reglementări, scriind la sfârșitul lunii iulie că noile măsuri au avut ca obiectiv principal companiile de internet din China, amenințând cu înăbușirea „animal spirits” din unele dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, precum fintech, jocuri video, muzică online, ridesharing, îndrumare privată și servicii de luat masa, livrare și stil de viață.

Asta a fost atunci. Acum, guvernul chinez a dublat miza, președintele Xi Jinping aruncând toată greutatea puterii sale într-o campanie de „prosperitate comună”, menită să abordeze inegalitățile veniturilor și bogăției. Mai mult, rețeaua de reglementare a fost lărgită, nu doar pentru a interzice criptomonedele, ci și pentru a deveni un instrument de inginerie socială, guvernul adăugând pe lista sa tot mai lungă de obiceiuri sociale proaste țigările electronice, afacerile cu băuturi și cultura celebrităților.

Toate acestea nu fac decât să sporească preocupările pe care le-am enunțat acum două luni. Noua orientare duală a politicii chineze – redistribuire plus re-reglementare – lovește în inima „reformei și deschiderii” bazate pe piață, care a stat la baza miracolului de creștere al Chinei încă de pe vremea lui Deng Xiaoping, din anii 1980. Va sunjuga activitatea antreprenorială care a fost atât de importantă în alimentarea sectorului privat dinamic din China, cu consecințe de durată pentru următoarea fază a dezvoltării economice chineze, bazată pe inovații. Fără „animal spirits”, inovația indigenă ajunge la cârpeli.

Cu explozia Evergrande în urma acestei schimbări majore a politicii chineze, este de înțeles că piețele financiare au reacționat brusc. Guvernul s-a grăbit să contracareze reacția. Vicepremierul Liu He, principalul arhitect chinez al strategiei economice și un gânditor macro cu adevărat remarcabil, a reafirmat rapid sprijinul neclintit al guvernului pentru întreprinderile private. Autoritățile de reglementare a piețelor de capital au subliniat, de asemenea, „deschiderea” în continuare prin noi inițiative de conectivitate între piețele onshore și offshore. Alte autorități de reglementare au reafirmat intenția fermă a Chinei de a menține cursul. Poate că protestează prea mult?

Desigur, la un anumit nivel, cine nu și-ar dori prosperitate comună? Agenda „Build Back Betterde 3,5 trilioane de dolari a președintelui SUA, Joe Biden, atinge multe asemenea aceleași obiective. Abordarea inegalității și a unei agende sociale în același timp este o problemă importantă pentru orice țară. Nu este doar subiectul unei dezbateri intense la Washington, ci este un element critic și pentru perspectivele Chinei.

Pentru China, problema este că noua sa abordare este contrară orientării multora dintre cele mai puternice tendințe economice ale sale din ultimele patru decenii: activitate antreprenorială, o înfloritoare cultură start-up, dinamismul sectorului privat și inovație. Ceea ce am auzit acum de la China sunt argumente de negare – argumente rupte de realitate, care abordează fiecare problemă în mod izolat. Redistribuirea este discutată separat de impactul noilor reglementări. Și există, de asemenea, o abordare ruptă de realitate în chestiunea apărării chiar a acțiunilor în sine de reglementare – argumente de la caz la caz pentru consolidarea supravegherii companiilor de internet, reducerea anxietății sociale în rândul tinerilor stresați și asigurarea securității datelor.

Ca practician macro, am fost întotdeauna învățat să iau în considerare efectele combinate ale dezvoltărilor majore. Cazul Evergrande va trece, dar „prosperitatea comună” este aici pentru a rămâne. O strangulare prin reglementare, coroborată cu o presiune pentru redistribuirea veniturilor și a bogăției, derulează înapoi filmul miracolului chinez. Dacă nu vor conecta punctele, liderii Chinei riscă să facă o eroare periculoasă de calcul. >>

De ce este nevoie de AUKUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here