EXCLUSIV | Condiția secretă pusă de Tăriceanu pentru a vota Guvernul Orban

Negocierile dintre PNL și ALDE pentru formarea Guvernului Orban au ajuns, oficial, în punctul în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu i-a propus premierului desemnat un pact în 12 puncte. Două dintre ele atrag atenția în mod special. Punctul 7 – ”Continuarea/demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic (gaze, nuclear). Punctul 8 – ”Listarea la Bursă a Companiei Hidroelectrica.”

Aceste două condiții pe care ALDE le pune Guvernului Orban ies în evidență din cauza faptului că ele vizează un domeniu, Energia, în care ALDE și în mod particular Tăriceanu au avut un cuvânt greu de spus în ultimii patru ani. Practic, nimic nu s-a mișcat în acest sector fără încuviințarea lui Tăriceanu. Și atunci, de unde au apărut aceste condiții, puse de parcă ALDE nu a avut cuvântul final în îndeplinirea lor în anii în care s-a aflat la putere, alături de PSD? Concret, ce a împiedicat guvernarea Dragnea – Tăriceanun să listeze la Bursă Compania Hidroelectrica?

Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, Universul.net a consultat mai mulți politicieni la curent cu negocierile purtate pentru susținerea învestirii Guvernului Orban. Toți ne-au declarat că, cel mai probabil, prezența acestor condiții este dictată de rațiuni de imagine, parte dintr-o campanie mai largă a lui Tăriceanu de a se disocia de eșecurile guvernării PSD-ALDE, încercând să arate că el și colegii săi nu au avut nicio responsabilitate și că au fost victimele lui Dragnea și ale lui Dăncilă.

Noutatea relatată de sursele noastre este că ALDE a pus și o condiție pe care nu a dorit să o afișeze public, legată exact de domeniul în cauză: să li se garanteze că anumiți oameni susținuți de ALDE în conducerea mai multor companii și instituții din sistemul energetic nu vor fi înlăturați. Această condiție ar fi printre cele mai importante, motiv pentru care liderii ALDE au spus tranșant că nu poate fi negociată.

Potrivit surselor Universul.net, printre apropiații ALDE pentru care s-a cerut imunitate sunt: Ioana Andreea Lambru (Hidroelectrica) Gicu Jupanu’ Iorga, Corina Popescu, Bogdan Iliescu (Electrica); Adrian Volintiru și Ramona Ungur (Romgaz); Florin Gheorghe (Conpet).

Cazul Ramonei Ungur e chiar unul aparte. Potrivit surselor Universul.net, aceasta ar încasa aproximativ 15.000 de euro lunar, în condițiile în care a fost membră în Consilii de Admnitrație ale mai multor companii, precum Electrica, Romgaz sau Oil Terminal.

Condiția secretă pusă de ALDE va fi dificil de respectat de către PNL, dacă nu chiar imposibil. Pentru că PNL a depus chiar o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dragnea – Tăriceanu pentru modul în care gestiona domeniul energetic. O moțiune exhaustiv argumentată, plină de acuzații grave aduse în primul rând lui Tăriceanu, stăpânul din umbră al Energiei.

Detaliul și mai relevant: multe dintre persoanele pentru care Tăriceanu cere azi garanții de imunitate au fost pomenite și în moțiunea simplă a opoziției, din primăvară, împotriva ministrului Energiei, Anton Anton (ALDE).

Documentul, intitulat, „S.O.S sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!”, atrăgea atenția, printre altele, și asupra căpușării politice a companiilor din sfera energiei.

Iar în moțiunea simplă, Gicu Jupanu’ Iorga este prezentat drept „mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu”

Principalele aspecte sesizate în textul moțiuni simple din aprilie:

  • PNL este profund îngrijorat de securitatea energetică a țării. Recent, aproape jumătate dintre locuitorii orașului Brașov au rămas, ore întregi, fără energie electrică după ce o stație de transformare a cedat, luând pur și simplu foc, din cauza lipsei investițiilor la Electrica, companie în care statul are putere de decizie, pentru că deține 48,8% din acțiuni.
  • În tot acest timp, preocuparea adevăratului ministru al energiei, Daniel Chițoiu, era cum să mărească la un nivel obraznic indemnizațiile oamenilor puși de ALDE în conducerea Electrica SA.
  • Vorbim despre indemnizații de 10 000 – 15 000 de euro pe lună, adică de peste 20 de ori mai mari decât cele ale Enel România sau Engie, în profund dispreț față de milioanele de români și miile de angajați ai Electrica S.A. care supraviețuiesc, de la o lună la alta, cu salariul minim pe economie. 
  • Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?
  • PNL este profund îngrijorat de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice. Singura preocupare a alianței PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenți și obedienți, fii sau fiice, veri sau verișoare, amante, nore sau gineri în funcții de decizie în companiile din domeniul energetic și sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE. 
  • Aceștia sunt puși să facă angajări pe care se creează structuri de partid și să dea contracte așa cum hotărăște domnul Daniel Nașu’ Chițoiu. 
  • Ultima șmecherie inventată de ALDE și PSD în domeniul energetic este angajarea unor oameni pe salarii enorme și cu penalități la întreruperea unilaterală a contractelor de muncă. Apoi, aceștia sunt dați afară și mutați la alte societăți, umplând însă buzunarele personale și ale partidului cu sute de mii de euro.
  • În curând vom prelua guvernarea. Așa cum am anunțat, vom solicita audituri financiare și analize în toate societățile de stat sau în care statul este acționar semnificativ. Cei competenți și cinstiți nu au de ce să se teamă. Cei penali se vor duce însă acolo unde le este locul! Și cei incompetenți vor pleca! Nu putem tolera nesimțirea și jefuirea companiilor de stat!  

Foto: INQUAM/George Călin

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here