Alegeri prezidențiale 2019. Primele reacții ale presei internaționale

Liberalul Klaus Iohannis este în fruntea sondajelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, din România, consolidând astfel ancorarea proeuropeană a ţării şi urmează să o înfrunte în turul doi pe fostul premier social-democrat Viorica Dăncilă, scriu AFP şi Le Figaro, preluate de News.ro.

„Victorie, am învins social-democraţii”, a lansat Iohannis, în vârstă de 60 de ani, în faţa simpatizanţilor adunaţi la sediul său de campanie.

„Sunt mulţumită, suntem în turul doi”, a declarat la rândul ei Viorica Dăncilă, în contextul în care partidul său, care a dominat viaţa politică în ultimii 30 de ani, se temea că nu va intra în turul doi, scrie AFP.

Potrivit surselor menţionate, estimările nu iau în calcul voturile din diaspora, unde un număr record de 650.000 de persoane şi-a exprimat opţiunea. „Puţin favorabilă social-democraţilor, nu este exclus ca diaspora să-l propulseze în turul doi pe tânărul şef al partidului proeuropean Dan Barna. Acesta este creditat cu 16 la sută din voturi, conform sondajelor. După o puternică prezenţă la urne în cursul dimineţii, spre seară rata a scăzut, ridicându-se la 48%, faţă de 52% în urmă cu cinci ani”, au notat sursele citate.

Şi agenţia Reuters semnalează faptul că Iohannis a câştigat primul tur şi cel mai probabil se va confrunta în turul doi cu fostul premier Viorica Dăncilă. „Datele biroului electoral, care urmează să dezvăluie rezultatele oficiale parţiale începând de luni dimineaţă, au arătat o participare de 48%, cu o prezenţă de 660.000 de votanţi în diaspora, care nu a fost luată în considerare de sondajele la ieşirea de la urne”, a notat Reuters.

Euronews a scris că preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, a câştigat primul tur al alegerilor şi, dacă este reales, „va avea şansa să instaleze procurori şefi care spun că sunt interesaţi să combată corupţia endemică, susţinut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câştigat un vot de încredere în Parlament în această lună”.

„Observatorii spun că o victorie pentru Iohannis ar putea spori şansa Partidului Liberal de a forma un Guvern de coaliţie după alegerile generale care vor avea loc în 2020 şi de a restaura încrederea investitorilor, erodată de câţiva ani de instabilitate politică şi de largheţe fiscală”, a mai scris Euronews.

Preşedintele Klaus Iohannis (39%) şi liderul PSD Viorica Dăncilă (22,5%) au şanse să se califice în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale conform datelor exit-poll-ului CURS – Avangarde pe baza datelor centralizate până la ora 19:30, difuzate de Antena 3. Pe locul al treilea se situează Dan Barna, cu 16,4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here