Expert american: Chinezii vor fura en-gros secretele de stat ale Marii Britanii

Consilierul american pentru securitate naţională Robert O’Brien a avertizat Marea Britanie în legătură cu riscul care ar fi implicat de folosirea echipamentelor Huawei Technologies în reţelele 5G, a relatat Financial Times, citată de Reuters, preluată de News.ro.

”Vor fura en-gros secrete de stat, indiferent că sunt secrete nucleare ale Marii Britanii sau secrete de la MI6 sau MI5”, a afirmat O’Brien într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, publicat marţi.

”Este oarecum şocant pentru noi că britanicii privesc Huawei ca pe o decizie comercială. 5G este o decizie de securitate naţională”, a adăugat consilierul.

O’Brien a spus că oamenii din Europa, Japonia, Noua Zeelandă şi Australia încep să înţeleagă îngrijorările exprimate de Statele Unite faţă de Huawei.

Statele Unite au presat celelalte naţiuni să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G şi au acuzat că echipamentele companiei ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj, în timp ce China a negat în repetate rânduri acest lucru.

În luna mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă riscuri de securitate naţională.

În luna mai, administraţia Trump a adăugat Huawei pe o listă neagră de companii, din motive de securitate naţională.

Subiectul riscurilor de securitate implicate de folosirea tehnologiei Huawei a divizat ţările din reţeaua de schimb de informaţii Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Anterior, Marea Britanie a adoptat o poziţie mai puţin fermă comparativ cu alte state din grup, indicând că produsele 5G ale Huawei ar putea fi utilziate în zone mai puţin sensibile.

Reprezentanţii Huawei nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here