Expert britanic: Oamenii vaccinaţi de Covid-19 pot răspândi în continuare boala

Oamenii vaccinaţi împotriva Covid-19 mai pot răspândi boala şi ar trebui să urmeze în continuare regulile impuse, a avertizat profesorul Jonathan Van-Tam, adjunctul directului medical al Angliei, transmite News.ro.

Într-un editorial publicat în Sunday Telegraph, Van-Tam a subliniat că oamenii de ştiinţă „nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii bolii”. El a spus că vaccinurile oferă „speranţă”, dar rata infecţiilor trebuie să scadă.

Profesorul a adăugat că niciun vaccin nu a fost vreodată 100% eficient”, astfel că nu există garanţie privind protecţia.

Este posibil ca virusul să fie contractat în două-trei săptămâni după ce a fost primită prima doză, a spus el, şi că ar fi nevoie de cel puţin trei săptămâni pentru ca un răspuns de imunizare să fie dezvoltat la persoanele în vârstă.

„Chiar şi după ce aţi primit ambele doze ale vaccinului, puteţi transmite Covid-19 altor persoane şi astfel lanţul transmiterii va continua. Dacă vă schimbaţi comportamentul puteţi încă să daţi mai departe virusul, să fie menţinut astfel numărul ridicat al cazurilor şi alţi oameni care aşteaptă să fie vaccinaţi să fie în pericol”, a spus el.

Avertismentul lui Van-Tam vine după ce guvernul britanic a transmis că, până în prezent, peste 5,8 milioane de oameni au primit cel puţin o doză din vaccin, cu un record de 478.248 de persoane vaccinate într-o singură zi.

Potrivit ministrului britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, 75% dintre persoanele cu vârste de peste 80 de ani din Marea Britanie au fost vaccinate.

Marea Britanie a aprobat spre utilizare de urgenţă trei vaccinuri – Pfizer/ BioNTech, Oxford-AstraZeneca şi Moderna.

Pe de altă parte, ministrul israelian al Sănătăţii, Yuli Edelstein, a confirmat pentru BBC că prima doză administrată din vaccinul Pfizer nu previne imediat infecţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here