Un „război rece” al vaccinurilor: După anunțul Pfizer, Rusia susține că vaccinul Sputnik V are eficiență de 92% împotriva COVID

Fondul suveran de active al Rusiei susţine că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% împotriva coronavirusului, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Anunţul de miercuri al Moscovei se bazează pe publicarea rezultatelor iniţiale ale testării avansate pe pacienţi umani, fiind al doilea în cadrul cursei internaţionale pentru găsirea soluţiei de combatere a pandemiei de COVID-19. Rezultatele interimare provin de la primii 16.000 de participanţi la studiu care au primit ambele doze din vaccinul în două etape, a precizat Fondul Rus de Investiţii Directe (RDIF).

Aşa-numita fază a treia a testării produsului Institutului Gamaleia are loc în 29 de clinici din Moscova şi va implica în total 40.000 de voluntari, din care un sfert vor primi o injecţie placebo. RDIF afirmă că şansele de îmbolnăvire sunt cu 92% mai mici pentru cei vaccinaţi cu Sputnik V, faţă de cei cărora li s-a administrat un placebo. Rata respectivă este cu mult mai mare decât cea de 50% stabilită de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (US Food and Drug Administration, FDA) ca prag pentru vaccinuri.

Sputnik V a fost înregistrat pentru uzul public în august; Rusia a fost prima ţară care a acordat o astfel de certificare, însă înainte de începerea testelor pe scară largă, care a avut loc abia în septembrie.

„Arătăm, pe bază de date, că avem un vaccin foarte eficient”, a declarat şeful RDIF, Kirill Dimitriev. El a adăugat că este un eveniment despre care cercetătorii le vor povesti într-o bună zi nepoţilor.

Cu numai două zile înainte, luni, Pfizer şi BioNTech anunţaseră că au obţinut un vaccin cu eficienţă de 90%, folosind o tehnologie cu ARN mesager, care declanşează o reacţie imunitară fără a folosi agenţi patogeni cum ar fi particulele virale.

Propaganda rusă

Vaccinul Sptunik V este proiectat să declanşeze o reacţie cu ajutorul a două doze, administrate la interval de 21 de zile, pe baza unor vectori virali care în mod normal provoacă răceala obişnuită la om – adenovirusurile Ad5 şi Ad26.

Într-o investigație recentă, The Times a arătat cum trollii Rusiei poartă o campanie masivă împotriva vaccinurilor anti-COVID aflate în fază de testare în Occident. Aceștia au diseminat online o teorie a conspirației: aceea că vaccinul Oxford-AstraZeneca ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă vaccinul Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin-maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman.

Departamentul de Stat al SUA a identificat o serie de site-uri și organizații aliniate Kremlinului, care diseminează constant știri false despre vaccinurile anti-COVID.

  • South Front: Un site de dezinformare care se concentrează pe probleme militare și de securitate. În martie, a publicat un articol cu ​​titlul: „Lupta pentru un remediu: o gigantică jecmăneală farmaceutică occidentală”. Într-un alt articol, site-ul susținea că vaccinurile ar putea conține „un agent debilitant al creierului sau o genă care face femeile infertile”.
  • News Front: Susține că oferă o „sursă alternativă de informații” pentru publicul occidental. În martie, site-ul a postat un articol în care pretindea că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt o fraudă condusă de Bill Gates și „Big Pharma”.
  • Geopolitica.ru: Platforma ultra-naționalistă rusă a declarat în aprilie că vaccinurile erau un complot al lui Bill Gates și Microsoft pentru a controla oamenii prin introducerea microcipurilor.

Nu este clar cât profit va genera vaccinul pentru Pfizer

Între timp, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a vândut, luni, acţiuni ale grupului farmaceutic american în valoare de aproape 5,6 milioane de dolari, în aceeaşi zi în care acesta a anunţat rezultatele pozitive ale unui studiu clinic privind vaccinul său experimental pentru Covid-19, care au dus la creşterea preţului titlurilor.

Vânzarea a reprezentat 61,8% din acţiunile deţinute atât direct, cât şi indirect de Bourla. El deţine încă 81.812 de acţiuni, direct şi indirect, arată documentele.

Pfizer a confirmat vânzarea într-un comunicat şi a adăugat că Bourla deţine o participaţie mai mare în companie prin „planurile de economii calificate şi necalificate” ale companiei, ceea ce înseamnă probabil opţiuni pe acţiuni.

„După o prezenţă de peste 25 de ani în companie, Albert deţine o cantitate substanţială de acţiuni Pfizer în cadrul planurilor noastre de economii calificate şi necalificate. „Acum deţine de nouă ori salariul său în acţiuni Pfizer, după vânzarea săptămâna aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer într-o declaraţie.

Potrivit raportului financiar al companiei din 2019, Bourla, care a devenit CEO la 1 ianuarie 2019, a fost plătit cu un salariu de bază de 1,65 milioane de dolari începând cu 1 aprilie. De nouă ori acel salariu ar reprezenta acţiuni în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari.

Bourla nu este primul director din sectorul farmaceutic sau de biotehnologie care a încasat câştiguri din vânzarea de acţiuni deţinute la compania sa în timpul pandemiei. Primii cinci directori ai companiei de biotehnologie Moderna, care are în curs de dezvoltare un alt vaccin Covid-19, au vândut în acest an acţiuni în valoare de peste 80 de milioane de dolari, în urma creşterii preţului acestora cu peste 300%, de la 1 ianuarie, a informat Stat News mai devreme în acest an.

Dar Moderna, spre deosebire de Pfizer, a acceptat bani de la guvernul SUA pentru a ajuta la finanţarea cercetării şi dezvoltării vaccinului Covid-19 prin programul Operation Warp Speed, prin care administraţia Trump susţine aducerea rapidă pe piaţă a unui vaccin şi a produselor terapeutice.

Pfizer a participat la Operaţiunea Warp Speed ​​acceptând bani pentru achiziţionarea şi distribuirea dozelor de vaccin, dar finanţarea federală nu s-a îndreptat spre dezvoltarea vaccinului.

Şi, în timp ce acţiunile Moderna au crescut anul acesta în timpul pandemiei, acţiunile Pfizer au scăzut cu peste 2% de la 1 ianuarie. Nu este clar cât profit va genera vaccinul.

Cu toate acestea, Jay Clayton, preşedintele Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), a avertizat directorii să nu vândă acţiuni pe fondul volatilităţii pandemiei, deoarece ar putea crea o imagine proastă.

Acţiunile companiei au urcat luni cu 15%, după ce Pfizer şi partenera sa BioNTech din Germania au anunţat că vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% în prevenirea Covid-19, în rândul persoanelor înrolate în studiul clinic care nu au fost infectate anterior.

Bourla a vândut 132.508 acţiuni la un preţ mediu de 41,94 dolari pe acţiune, în valoare de aproape 5,6 milioane dolari, conform documentelor depuse la autoritate de reglementare. Vânzarea a făcut parte dintr-un plan de tranzacţionare de tipul 10b5-1, pre-programat, care a fost adoptat pe 19 august, se arată în dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here