Expert militar, despre ”execuția” crucișătorului „Moskva”: Rușii tocmai și-au pierdut sentimentul de securitate în Marea Neagră

Crucişătorul de rachete rus Moskva (Moscova) a fost „grav avariat” de o explozie de muniţie cauzată de un incendiu, au informat joi agenţiile de stat ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova, relatează Le Figaro.

„Din cauza unui incendiu, muniţia a explodat la bordul crucişătorului de rachete Moskva. Nava a fost grav avariată”, potrivit ministerului citat de agenţiile Tass şi Ria Novosti.

Echipajul a fost evacuat complet şi este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a stabili cauza incendiului, a adăugat el. Agenţiile ruse nu au precizat locul incidentului. Autorităţile ucrainene au susţinut anterior că Moskva a luat foc după ce a fost lovită de rachete. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksiï Arestovitch, a declarat, la rândul său, pe YouTube că „a sosit o surpriză la nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră”. „Arde cu intensitate. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil de ştiut când vor putea primi ajutor”, a spus el, asigurând că la bord se aflau „510 membri ai echipajului”. „Nu înţelegem ce s-a întâmplat”, a adăugat el. Crucişătorul Moskva participase în primele zile ale invaziei la un atac împotriva Insulei Şerpilor, situată în Marea Neagră, lângă graniţa cu România, în timpul căruia au fost capturaţi 19 marinari ucraineni.

”Acum, după distrugerea crucișătorului „Moscova”, rușii și-au pierdut sentimentul de securitate în Marea Neagră. Până acum, s-au simțit acolo ca în propria lor curte. Au ignorat ce a mai rămas din flota ucraineană. Dacă nu au recunoscut încă ce are Ucraina pe țărm, înseamnă că au acționat în întuneric”, spune prof. Onet. Andrzej Makowski de la Academia Navală din Gdynia, potrivit onet.pl.

Crucișătorul „Moscova” din Marea Neagră reprezenta o amenințare letală pentru Odesa și pentru dronele ucrainene din acea zonă. Acum asta se va schimba. Mai ales că armata ucraineană atacă Hersonul ocupat de ruși, situat pe drumul din Crimeea la Odesa, adică cel mai mare port ucrainean.

Prin aceasta trec peste jumătate din exporturile ucrainene, inclusiv 2/3 din exporturile de cereale, domeniu în care Ucraina este unul dintre cei mai mari producători ai lumii.

Atacul a avut succes. Nici propaganda rusă nu a putut ascunde lovitura pe care Flota Mării Negre a primit-o de la ucraineni. Deși rușii susțin că nava nu s-a scufundat și își menține „flotabilitatea”, ei mai recunosc că avariile aduse navei sunt foarte grave.

Trebuia să-i amenințe pe americani

Se pare că Moskva este cea mai mare navă scufundată de la Războiul Insulelor Falkland. Atunci, un submarin nuclear britanic, cu ajutorul a două torpile, a trimis la fund crucișătorul argentinian „General Belgrano”. 321 de oameni au murit atunci. S-a întâmplat în 1982.

Exact în același an, a intrat în funcțiune „Moscova” (pe atunci numită „Sława”). A fost construită după proiectul 1164 și putea lua la bord 500 de oameni. Era înarmată, printre altele, cu cu rachete de manevră de cinci tone, rachete antiaeriene S-300 și tunuri de 130 mm care ar putea trage la țărm.

”A fost o unitate construită și destinată flotei de atunci de nave de luptă din Marea Mediterană, iar principalul inițiator al construcției proiectului 1164 a fost comandantul de atunci al Marinei URSS, amiralul Serghei Gorșkov, care a vrut astfel să provoace Flota a 6-a americană. Mai târziu, ca navă amiral a Flotei Mării Negre, a luat parte la războiul împotriva Georgiei, în 2008”, explică pentru sursa citată prof. Andrzej Makowski de la Academia Navală.

Și adaugă: ”Nava, într-un fel, a trăit să-și vadă vârsta, pentru că a fost construită în urmă cu exact 40 de ani. Probabil că a suferit o oarecare modernizare în timpul serviciului, dar merită luat în considerare cât de ușor a fost lovită. Nici apărarea antirachetă „ultima șansă”, apărarea de zonă și apărarea locală nu par să fi funcționat. Doar două rachete l-au lovit și să ținem cont de faptul că, ca standard, până la opt rachete sunt trase asupra unei astfel de nave pentru a ne asigura că unele dintre ele sparg sistemele de apărare.

Ucrainenii susțin că „Moscova” a fost lovită de două rachete „Neptun”, pe care le au după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Apoi au pierdut câteva nave și sisteme antinave. Ei știau că trebuie să creeze un sistem care să amenințe flota Mării Negre cu sediul la Sevastopol, nu departe de Odesa. Primele baterii au intrat în serviciu, în armata ucraineană, în urmă cu doar doi ani.

RK-360 NeptunRK-360 Neptun – president.gov.ua

Rachetele „Neptun” fac parte din sistemul modern antinavă cu același nume și au referințe foarte bune. Sistemul a fost construit de industria de apărare ucraineană, pe baza unor structuri care datează din timpurile URSS (racheta „Uranus”). Acestea sunt rachete de manevră antinavă terestre. Așadar, se pare că ucrainenii și-au scos asul din mânecă sub forma Regimentului 32 Artilerie de Rachete, despre care nu prea am auzit până acum” – spune prof. Makowski.

Moscova fără „Moscova”

De asemenea, în presa ucraineană au existat rapoarte despre modul în care a avut loc atacul și de ce nava rusă nu a putut să se apere. Potrivit acestor informații, ucrainenii au trimis o dronă de luptă Bayraktar peste „Moscova”, ceea ce a distras atenția de la principala amenințare.

”Ucrainenii ar putea folosi drona (sau dronele), așa-numiții iepuri de câmp, știind că nava „Moscova” are sisteme vechi de control care permit să fie observate doar câteva ținte. Pentru comparație, distrugătoarele americane pot observa până la sute de obiecte în același timp. Aceasta este o tehnologie diferită. Astfel, un asemenea „iepuraș” ar putea „ocupa” complet sistemele crucișatorului rus, datorită căruia ținta principală, adică rachetele Neptun, au rămas nedetectate, dar aceasta este doar o ipoteză” – spune prof. Makowski.

Potrivit interlocutorului Onet.pl, pierderea crucișătorului „Moscova” arată că rușii – contrar multor ani de propagandă – nu au mijloace moderne de recunoaștere.

Rușilor le lipsește o imagine completă a situației. Ce înseamnă asta? În zilele noastre, imaginea completă este obținută din diverse surse. Printre acestea se numără echipamente de recunoaștere spațială, adică sateliți, AWACS (avertizare timpurie – n.red.) Avioane, avioane de recunoaștere radio-electronice și toate acestea sunt legate într-o rețea care oferă așa-numita imaginea tactică a situației. Avem un ecran în care putem vedea informații din toate aceste surse. „Moscova” se pare că trebuia să se bazeze exclusiv pe propriile sisteme, așa că într-un fel era lipsită de apărare împotriva rachetelor care zboară la joasă înălțime” – explică prof. Makowski.

Distrugerea „Moscovei” schimbă poziția rușilor în Marea Neagră. Mai ales că mai multe transporturi de arme antinavă se îndreaptă spre Ucraina. În timpul unei vizite recente la Kiev, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat că țara sa va trimite ucrainenilor rachete antinavă Harpoon cu o rază de acțiune de până la 100 km.

Prof. Andrzej Makowski: ”Rușii tocmai și-au pierdut sentimentul de securitate în Marea Neagră. Până acum, s-au simțit acolo ca și cum ar fi în propria lor curte. Au ignorat ce a mai rămas din flota ucraineană. Dacă până acum nu au recunoscut ce are Ucraina la dispoziție pe țărm, înseamnă că au acționat în întuneric, iar astfel de proceduri nu rămân nepedepsite”.

„Un atac cu valoare atât militară, cât şi simbolică“

Și Michael Peterson, directorul Institutului de Studii Maritime pentru Rusia de la Colegiul Naval de Război al SUA spune că este prea devreme pentru a şti exact natura incidentului care implică nava, dar că „se pare că ucrainenii au reuşit să obţină o victorie semnificativă pe mare”.

„Cred că este un atac cu valoare atât militară, cât şi simbolică. Acesta este nava-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră, este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”, a spus el.

Petersen spune că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, aşa că atacul de acum „este important din punct de vedere simbolic, pentru că arată că ucrainenii sunt în continuare capabili să lovească puterea militară rusă astfel încât să provoace supărare la Moscova”.

De asemenea, incidentul poate avea şi „o valoare militară importantă”, deoarece marina rusă poate fi împinsă mai departe de ţărm.

„Acest lucru ar putea afecta capacitatea marinei ruse de a oferi sprijin direct militarilor de pe ţărm şi de a asigura apărare aeriană în regiunile de coastă”, a exlicat Petersen, potrivit adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here