Expoziția “Caramitru – Dincolo de scenă”, la ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra va prezenta în perioada 9-23 martie, expoziția de fotografie “Dincolo de scenă”, dedicată lui Ion Caramitru. Vernisajul va avea loc pe 9 martie, la ora 19:00, în ziua în care marele actor ar fi împlinit 81 de ani.

Expoziția cuprinde fotografii inedite din ultimii opt ani de viață ai lui Ion Caramitru, realizate de fotograful Teatrului Național București, Florin Ghioca. Printre personalitățile care apar în imagini se numără Regele Charles, care a vizitat Teatrul Național din București în 2017, precum și președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis, filosoful Mihai Șora, criticul de teatru George Banu, actorii Horațiu Mălăele și Victor Rebengiuc sau jucătoarea de tenis Simona Halep. 

Am dorit să arăt publicului omul Ion Caramitru, dincolo de actorul, regizorul, directorul de teatru sau fostul ministru al culturii. Sunt imagini surprinse în diverse momente ale colaborării noastre, de la turnee la întâlniri cu diverse personalități, festivități, spectacole și momente din intimitatea cabinei sale de la teatru. Sunt fotografii pe care nici Ion Caramitru nu le-a văzut vreodată, din păcate”, a declarat Florin Ghioca.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentată cartea „Caramitru… la plecare”, realizată de George Banu, care va fi adusă în atenția publicului de Loreta Popa din partea Muzeului Literaturii Române. 

Expoziția de la Institutul Cultural Român de la Londra este un elogiu adus memoriei lui Ion Caramitru, o aniversare a carierei sale remarcabile, dar și o comemorare a celui care a fost unul dintre cei mai importanți actori ai scenei românești. 

Expoziția a fost vernisată anterior în deschiderea Festivalului Național de Teatru și la Gala Teatrelor Naționale de la Chișinău, unde a primit aprecierea criticilor și a publicului larg.

Directoarea Institului Cultural Roman de la Londra, Catinca Maria Nistor:“Întâlnirile-miracol dintre oameni nu pot fi înlocuite de nimic” (I.Caramitru). Şi tot de aici pornesc şi eu, să rememorăm suflul și să ducem mai departe spiritul unui imens creator de teatru, Ion Caramitru. Nu multe vor fi numele artiștilor cu adevărat hotar, piatră de boltă în istoria teatrului românesc de secol XX şi XXI, dar, cu siguranță numele lui Ion Caramitru va rămâne veșnic scris pentru posteritate”.

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanți actori români, cunoscut pentru zeci de roluri remarcabile în teatru și filmA fost ministru al Culturii (1996-2000), director al Teatrului Național din București (2005-2021), Președinte UNITER.

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, în 1995 Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. În septembrie 2017, a primit la București Ordinul Soarelui Răsare din partea Împăratului Japoniei.

Ion Caramitru a încetat din viață pe 5 septembrie 2021 la Spitalul Universitar de Urgență din București, la vârsta de 79 de ani.

Florin Ghioca este jurnalist, critic de teatru și fotograf al Teatrului Național din București, președinte fondator al International Association of Theatre Photographers (IATP), autor a peste 15 expoziții de fotografie de teatru, vernisate în țară și în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here