Extrema dreaptă franceză, învinsă de stânga în Martinica, Guyana şi Guadelupa

Sursa; captură video

Deputatul în exerciţiu Jean-Philippe Nilor de la Noul Front Popular (NFP) l-a zdrobit (86,58%) în turul doi pe adversarul său din Rassembelment National (RN, extremă dreapta) în Martinica, după ce în turul întâi nu a trecut pragul de 25% pentru a califica, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

În prima şi a doua circumscripţie, deputaţii în exerciţiu de la NFP Jiovanny William (81,97%) şi Marcellin Nadeau (65,68%) s-au clasat pe primul loc.

Candidata socialistă Béatrice Bellay a creat o supriză printr-o victorie cu 54,53% dintre voturile exprimate împotriva deputatului în exerciţiu Johnny Hajjar de la NFP, care s-a clasat primul în primul tur.

Unele rezultate ale turul doi nu sunt încă cunoscute, în Noua Caledonie, La Réunion şi Mayotte, unde se votează duminică.

ÎN GUYANA ÎNVINGE STÂNGA

Cei doi deputaţi în exerciţiu din Guyana, susţinuţi de NFP, au fost realeşi.

Jean-Victor Castor a obţinut o victorie în cricumscripţia 1, cuun scor confrotabil de 76,11% împotriva unui independent, Boris Chong-Sit.

În circumscripţia 2, preşedintele în exerciţiu al Delegaţiei de peste mări în Adunarea Naţională Davy Rimane a fost reales, după ce a rămas singur în cursă, după retragerea candidatei independente Sophie Charles.

Prezenţa la urne a fost de 24,98%.

RN ÎNFRÂNT ÎN GUADELUPA

Deputaţii în exerciţiu au fost realeşi în cele patru circumscripţii din Guadelupa, împotriva a doi candidaţi RN, care s-au calificat în primul tur.

Laurent Petit de la RN a obţinut 27,62% dintre voturile exprimate, iar Rody Tolassy, capul de afiş local, 30,85%.

Ei au fost înfrânţi de Christian Baptiste (72,38%) şi Max Mathiasin (69,15%).

Max Mathiasin înregistrează un recul, după ce a fost ales în Parlamentul European (PE), după ce în alegerile legislatove din 2022 a obţonut 48% în turul doi.

Deputatul în exerciţiu Olivier Serva (LIOT, stânga)  a obţinut 77,59% dintre voturile exprimate, iar Elie Califer (PS) 71,09%.

Prezenţa la vot a fost de 34,67%, o creştere puternică faţă de 2022 (28%).

Analiză Reuters: Extrema dreaptă încearcă să ia puterea în Franţa, duminică, în turul al doilea al alegerilor legislative anticipate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here