Rețeaua socială lucrează pentru a construi un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică, în care oamenii pot interacționa sub formă de avataruri. „Sfântul Graal al interacțiunilor sociale”, crede șeful Facebook care vrea să transforme gigantul într-o „companie metaversă”, scrie La Tribune.

Șeful gigantului californian își afișează ambițiile de a transforma Facebook. El a anunțat luni crearea unei echipe dedicate „metaversului”, adică un „metaunivers” în care realul și virtualul se îmbină până când se confundă. Conceptul, deja prezent în jocurile video, desemnează un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică în care o comunitate de oameni poate interacționa sub formă de avatare.

Metaversul întruchipează viitorul rețelei sociale, potrivit fondatorului său, Mark Zuckerberg.„Speranța mea este că în aproximativ 5 ani (…) oamenii să ne vadă în primul rând ca pe o companie specializată în metaversuri”, a spus el într-un interviu acordat site-ului specializat The Verge săptămâna trecută.

„Un viitor extraordinar”

Noua ambiție a gigantului californian va depinde de divizia sa de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată, „Facebook Reality Labs” (FRL), condusă de Andrew Bosworth, responsabil în special pentru dispozitivele Oculus, utilizate în principal în scopuri de divertisment pentru moment. FRL a recrutat oameni din aplicația Instagram, precum și de pe Facebook Gaming (jocuri video) și Oculus. Facebook angajează în total 10.000 de persoane în realitate virtuală și realitate augmentată, potrivit Mark Zuckerberg. „Investim miliarde și miliarde și miliarde de dolari”  în aceste tehnologii, pentru a construi  „un viitor extraordinar în 5-10 ani”, a declarat șeful Facebook la târgul VivaTech din iunie.

„Pentru a ne realiza viziunea asupra metaversului, trebuie să construim țesătura conectivă între (diferitele) spații digitale, pentru a depăși limitările fizice și a ne putea mișca între ele cu aceeași ușurință ca între camerele din casa noastră.” , a spus luni șeful pe profilul său de Facebook.

Calitatea de bază a metaversului va fi prezența – senzația de a fi cu adevărat acolo cu oamenii – și FRL construiește produse care au adus prezența în diferite spații digitale de ani de zile”, a continuat el.

Scenă din filmul ”Surrogates” (2009), cu Burce Willis în rolul principal
Scenă din filmul ”Surrogates” (2009), cu Burce Willis în rolul principal. Filmul prezintă un viitor nu foarte îndepărtat în care deja au apărut așa-zisele surogate – androizi perfecți, controlați de la distanță, prin intermediul cărora oamenii (operatorii) interacționează. Oamenii adevărați sunt imobilizați în pat și controlează surogatele lor prin intermediul unor ochelari virtuali, de tip ”Oculus”

Mai repede decât era de așteptat

Dezvoltat de autorul Neal Stephenson într-un roman SF, unele comunități de jocuri video au creat deja embrioni de metaunivers, precum Roblox (o platformă care include miriade de jocuri create de copii și adolescenți) sau Fortnite (joc de tragere și supraviețuire care a cucerit 350 milioane de oameni). De exemplu, în aprilie anul trecut, cinci concerte virtuale ale rapperului american Travis Scott, care a apărut ca avatar pe Fortnite, au fost urmate de peste 12 milioane de jucători.

Treptat, ecranele, hologramele, căștile VR și ochelarii de realitate augmentată ar trebui să permită „mișcări” fluide ale universurilor virtuale în locuri fizice, cum ar fi „teleportările”, potrivit lui Mark Zuckerberg.

Realitatea augmentată și realitatea virtuală se dezvoltă mai repede decât se aștepta, a explicat Vivatech șeful Facebook Vivatech. „A început să decoleze puțin mai repede decât am crezut noi înșine”, a spus el în timpul unui interviu de videoconferință al lui Maurice Lévy, cofondatorul evenimentului parizian dedicat start-up-urilor și inovației.

„Mereu am crezut că este Sfântul Graal al interacțiunilor sociale” , a explicat el în interviul acordat The Verge, unde deplânge limitele smartphone-ului ca mijloc de comunicare și acces la spațiile digitale. Metaversul  „este succesorul internetului mobil” , a conchis Zuckerberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here