Farmecul discret al energiei nucleare. The Economist pune în lumină inclusiv acordul România-SUA pentru reactoare modulare

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

„În negocierile care au condus la Summit-ul Pământului de la Rio, din 1992, Arabia Saudită a petrecut mult timp încercând să introducă termenul environmentally safe and sound, față de energy sources și energy supplies. Având în vedere că petrolul exportat de Arabia Saudită în cantități mai mari decât orice altă țară este acum perceput ca fiind orice altceva decât sigur pentru mediu, acest lucru pare bizar. La acea vreme, însă, scopul era evident pentru toți cei implicați: fraza era o modalitate de a menține energia nucleară în afara agendei de la Rio”, explică The Economist.

<< Șocurile petroliere din anii 1970 au determinat multe țări să-și sporească eforturile nucleare. În deceniul de până în 1992, cantitatea de energie nucleară consumată la nivel mondial a crescut cu 130%. În plus, unii au vorbit despre utilizarea centralelor nucleare pentru a produce nu doar electricitate, ci și hidrogen, care ar putea apoi să formeze baza combustibililor sintetici. Saudiții or fi avut sau nu preocupări reale cu privire la mediu, dar au recunoscut concurentul atunci când au văzut unul.

Uneltirile lor s-au dovedit inutile. Spre deosebire de șocurile petroliere, amenințarea pusă de încălzirea globală nu a servit bine cauzei nucleare. După un vârf, atins în 2006, cantitatea de energie nucleară consumată în 2019 a fost cu doar 18% mai mare decât în 1992. Ca pondere a energiei primare globale, aceasta a scăzut de la 6,1% la 4,3%.

Deoarece energia nucleară este scumpă în moduri care se reflectă în profituri, în timp ce daunele produse climei nu se regăsesc în costurile arderii combustibililor fosili, (diminuarea ponderii energiei nucleare) nu ar fi surprinzătoare nici dacă s-ar bucura de popularitate printre ecologisti – și, în general, nu este. Dar tot e prea rău. Stropul de schimbare de paradigmă a costului energiei electrice regenerabile, din ultimul deceniu, este esențial pentru calea decarbonizării, pe care lumea o urmărește cu nerăbdare. Dar un sistem cu energie curată necesită redundanță și fiabilitate în rețelele sale de electricitate, care sunt greu de realizat doar cu sursele regenerabile. Probabil că va necesita, de asemenea, mult hidrogen pentru, de exemplu, alimentarea aeronavelor și fabricarea oțelului și a substanțelor chimice, pe care reactoarele l-ar putea furniza.

Energia nucleară are dezavantajele sale, ca toate sursele de energie. Dar atunci când este bine reglementată, este de încredere și, în ciuda reputației sale, extrem de sigură. De aceea este o prostie să închidem centrale nucleare aflate în stare perfectă, cum ar fi Diablo Canyon, din California, din cauza a puțin mai mult decât prejudecăți. Acesta este motivul pentru care unele țări, în special China, își construiesc flotele nucleare. Ajută la explicarea motivului pentru care alții – inclusiv Arabia Saudită – intră în joc pentru prima dată. Și acesta este motivul pentru care abordările de reducere a penalizării costului energiei nucleare vin în cele din urmă de la sine.

Franța, care a aflat că cea mai nouă generație de reactoare uriașe este imposibil de construit la timp și în limita bugetului și, în consecință, greu de exportat, are noi planuri pentru reactoare mici, modulare (SMRS), care ar putea funcționa mai bine din ambele puncte de vedere. Rolls-Royce, o companie britanică de inginerie, promovează o abordare similară. Pe 4 noiembrie, o companie americană, NuScale, a semnat un acord pentru a vinde României șase astfel de reactoare, la COP26, de la Glasgow. Rusia are deja o centrală electrică SMR plutitoare.

Astfel de modele pot fi, în principiu, produse în fabrici și expediate acolo unde sunt necesare, menținând costurile scăzute. Aceste avantaje au fost lăudate de zeci de ani fără să fie realizate, așa că se impune prudență. Dar eforturile de astăzi au o bază mai largă și au un impuls real. Au nevoie de abordări de reglementare care, deși nu laxe, să le permită proiectanților să învețe pe măsură ce construiesc. Acest lucru va permite modelelor concurente să-și demonstreze eficiența tot mai mare unul în fața celuilalt, făcând din nou energia nucleară o sursă de inovație – și întărind capacitatea lumii de a renunța la energia fosilă nesigură și nesănătoasă. >>

VIDEO | „Wallah”, „khapta”, „hess”: cum pătrunde araba în franceză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here