O treime din investiţiile străine pe plan internaţional aparţin multinaţionalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, relevă un articol din Financial Times.

O mare parte din investiţiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligaţiile fiscale ale companiilor şi mai puţin pentru a finanţa activitatea productivă, potrivit unor studii recente.

Aproape 40 la sută din investiţiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activităţi reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI şi Universitatea din Copenhaga.

În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaţionalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer şi Niels Johannesen, care au efectuat studiul.

Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaţionalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numărăr printre priorităţile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franţei pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în ţară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluţiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.

Aproape jumătate din investiţiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg şi Olanda. Alte ţări în care mai puţin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveţia şi o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.

Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri – companii sau investiţii fantomă – sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.

„Apple nu-şi produce iPhone-urile în Irlanda şi nici nu le proiectează şi nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiţii americane în străinătate este participaţia Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.

Aproape două treimi din investiţiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, a constatat studiul FMI.

În ciuda eforturilor internaţionale recente de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile fantomă au crescut, conform studiului, ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta 31% din totalul investiţiilor străine directe, dar în 2017 a ajuns la 38%.

Pe ţări, valorile diferă: în Marea Britanie ISD fantomă au crescut de la 3% în 2009 la 18% în 2017, în timp ce în Belgia şi Suedia, ponderea a scăzut de la aproximativ 30% la sub 10% în aceeaşi perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here