Pe ce se bazează acuzațiile lui Giuliani privind afacerile lui Biden în România

Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România,” a spus Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump, duminică, într-un interviu la Fox News. Amenințările profetate de Giuliani la adresa fostului vicepreședintele american Joe Biden și familiei sale se referă, foarte probabil, și la legăturile de afaceri pe care Hunter Biden le-a avut în România.

Despre aceste legături a scris și cotidianul New York Times, în urmă cu cinci luni.

„Hunter Biden s-a consiliat pe omul de afaceri român cu legături în SUA, Gabriel (Puiu) Popoviciu. Afacerile imobiliare ale acestuia au fost ținta unor investigații, începute atunci când România era împinsă de la spate de SUA și de aliații săi să facă mai multe pentru combaterea corupției. Ca urmare a anchetei, Popoviciu a fost condamnat la închisoare”, a scris New York Times. 


Potrivit aceleiași surse, Hunter Biden a început să devină mai activ în afaceri în timpul celui de-al doilea mandat de vicepreședinte al tatălui său și s-a asociat cu personaje din străinătate despre care SUA și aliații săi aveau suspiciuni.

Amenințările lui Rudy Giuliani au legătură și cu un alt aspect, care este dincolo de orice îndoială. Încă dinainte de a fi condamnat, Puiu Popoviciu a făcut numeroase demersuri pentru a se asocia sau a-și angaja consultanți oameni despre care credea că ar pitea influența deciziile justiției în cauzele care îl vizau. Unele dintre aceste persoane au fost și poate chiar mai sunt americani. Americani apropiați de administrația Obama, până în 2016 sau de administrația Trump, după 2016.

Cât de departe au mers încercările sale de a fi achitat prin intervenția unor persoane cu influență la Washington și dacă aceste persoane au făcut ceva concret pentru a presa oficiali de la București ca să obțină clemență pentru Popovici, rămâne de aflat. Un lucru, însă, este cert. În timp ce oligarhul ucrainean care l-a angajat pe Hunter Biden este liber, Puiu Popovici a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare și a fugit din România. Așadar, indiferent cine și când a intervenit din America pentru Popovici, demersurile au eșuat.


În același timp, nu este exclus ca dezvăluirile pe care Rudy Giuliani anunță că le va face să se refere la altcineva decât membri ai familiei Biden.

Pe de altă partea, amenințările lui Giuliani, dacă vizează într-adevăr relația Hunter Biden – Puiu Popovici, sunt stranii pentru că însuși Giuliani a intervenit public în sprijinul cauzei lui Trump.

Cum se leagă Giuliani, Popoviciu și România?

Rudy Giuliani a trimis anul trecut o scrisoare prin care critica abuzurile comise de justiția din România. Documentul a ajuns la Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și președinții de atunci ai celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Fostul primar al New Yorkului în timp atentatelor de la 11 septembrie 2001, actualmente avocat personal al lui Donald Trump, a scris că progresele făcute de justiția din România după căderea comunismului „au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”.

Rudy Giuliani a mai scris că a aflat cu tristețe despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii”

Avocatul lui Donald Trump a recunoscut apoi că a fost plătit să scrie această scrisoare controversată de către firma de consultanță a fostului director FBI Louis Freeh și că și-a bazat opiniile pe un raport întocmit de aceasta privind justiția din România. 

Scrisoarea a fost folosită de coaliția PSD-ALDE ca să arate că lupta cu justiția este justificată. Călin-Popescu Tăriceanu a cerut atunci retragerea de la post a ambasadorului în SUA, George Maior, după ce acesta a criticat scrisoarea lui Rudy Giuliani fără mandat de la MAE. 

Același Louis Freeh a fost angajat în 2017 de Puiu Popoviciu drept avocat. Fostul șef FBI a dat atunci un comunicat în spunea că dosarul în care a fost condamnat omul de afaceri a avut probleme. 

„Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente și înregistrări ale conversațiilor sale. Această analiză a indicat numeroase deficiențe de fapt și juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu. Sper că instanțele și autoritățile vor reexamina acest caz și vor decide că justiția și statul de drept semnifică obținerea unui alt rezultat”. a transmis în 2017 firma lui Louis Freeh.

Pe 3 august 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”. În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu – 5 ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare, a scris Agerpres. 


Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here