Florin Cîțu, despre cel de-al doilea dosar din SUA : Este o decizie de respingere a unei sentințe civile despre care nu am fost informat niciodată

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu susține că în cazul celui de-al doilea dosar al său din SUA, privind o datorie neplătită, a existat o decizie de respingere a unei sentințe civile, despre care nu ar fi fost informat niciodată.

Este de fapt o decizie de respingere a unei sentințe civile, despre care nu am fost informat niciodată. S-a întâmplat în 2009, eram foarte ușor de găsit pentru oricine voia să mă găsească în 2009, dacă era ceva. Dar repet, realitatea juridică este că acel dosar a fost respins de justiția din Statele Unite„, a spus Cîțu. Acesta nu a răspuns pentru ce era datoria.

La 6 ani după plecarea din SUA, în 21 iulie 2008, Florin Cîțu a fost chemat în judecată în instanța din Iowa pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A, unul dintre cei mai mari furnizori de carduri de credit ai Americii, scrie agenția Mediafax , cea care a publicat și primul dosar care i-a fost deschis premierului în Statele Unite, în 2020, când a fost prins băut la volan.

Banca americană își vânduse creanțele către firma de recuperare Clarke Jordan Financial LC, care i-a cerut lui Florin Cîțu într-un proces civil peste 9.755,27 de dolari pentru că nu și-ar fi respectat angajamentele semnate, conform Mediafax.

După 3 luni și jumătate de la chemarea lui Florin Cîțu în judecată, firma de recuperare a mai cerut instanței încă 3 luni ca să-l localizeze pe Florin Cîțu și să-i aducă la cunoștință procesul.

Între timp, firma de recuperare creanțe îl căutase pe Florin Cîțu la adresă, în bazele de date la care era abonat, folosind agende telefonice, internetul, sistemele de înregistrare a alegătorilor, a proprietăților și în evidența autovehiculelor.

Firma informează instanța americană că a angajat chiar și un investigator profesionist care să-l localizeze pe Florin Cîțu.

Ulterior, Florin Cîțu este citat și de grefierul instanței să se prezinte la proces sau să răspundă acuzațiilor. Instanța menționează că, în caz contrar, s-ar putea pronunța o hotărâre împotriva lui pentru despăgubirea solicitată.

Investigatorul Raymond Miller, angajat să-l găsească pe Florin Cîțu, informează instanța din SUA că a transmis citația la adresa indicată.

Între 21 noiembrie 2008 – 24 februarie 2009, judecătorul Steven Van Marel mai acordă 3 luni firmei de recuperare ca să-l notifice pe Florin Cîțu despre proces.

Cîțu nu este de găsit și, după 7 luni de la chemarea lui în judecată, judecătorul respinge temporar cazul. Ulterior, Firma de recuperare nu a mai redeschis procesul civil.

În perioada evenimentelor din instanța americană, Florin Cîțu era director Piețe Financiare la ING Bank România, mai arată Mediafax.

Sâmbătă, la patru zile de la izbucnirea scandalului privind reținerea sa în SUA, acum 20 de ani, după ce a fost prins băut la volan, Florin Cîțu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe această temă, însă la multe dintre ele a spus că nu își amintește exact.

El a afirmat că și-a vândut mașina și s-a împrumutat pentru a plăti amenda în Statele Unite, dar nu mai știe exact câți bani a luat împrumut și de unde. De asemenea, a spus că nu își amintește exact nici dacă a stat 48 de ore în arest și nici dacă a fost încătușat. Întrebat cât a băut înainte de a se urca la volan, premierul a spus că a băut bere, dar nu mai știe cât: „Nu pot să duc 7-8 beri”.

Florin Cîțu a fost întrebat și despre dosarul din 2008, care apare tot pe site-ul instanței din Iowa, legat de plata unei sume de bani, el spunând că nu are nicio explicație: „În 2008 eram deja în România, deci chiar nu știu despre ce e vorba. (…) Mașina cred că am vândut-o cu 1.500 de dolari, era veche, era de prin 1988. (…) Chiar nu știu, nu am achitat nici o sumă de 100 de euro, în 2008 eram în România. O să mă interesez„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here