Florin Cîțu, întrevedere cu o delegaţie de senatori francezi

Foto: INQUAM/GeorgeCălin

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a primit, marţi, o delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare şi Forţe Armate a Senatului Franţei, conduse de Christian Cambon, preşedintele acesteia, transmite News.ro

Potrivit unui comunicat oficial al Senatului, în cadrul primirii au fost abordate subiecte care privesc consolidarea relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa precum şi teme aflate pe agenda internaţională, o atenţie deosebită fiind acordată colaborării în domeniul apărării, în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Preşedintele Senatului a apreciat poziţia fermă a Preşedinţiei franceze în contextul actual. UE a dovedit, încă o dată, că, rămânând uniţi şi coordonaţi, putem oferi un răspuns solid şi decisiv atât prin adoptarea de măsuri restrictive cu impact masiv asupra Rusiei, cât şi ajutând Ucraina şi ucrainenii.
Demnitarul român a punctat faptul că România sprijină cele trei ţări asociate Parteneriatului Estic pe drumul lor către integrarea europeană. Trebuie să rămânem ferm angajaţi faţă de aceste ţări – Republica Moldova, Ucraina şi Georgia – precum şi faţă de partenerii noştri din Balcanii de Vest, aflaţi deja pe drumul spre aderarea la UE. În acest context, Florin Cîţu a exprimat aprecieri pentru eforturile Preşedinţiei franceze, în primele luni ale mandatului său, de a promova agenda europeană.
Un alt subiect important pe agenda discuţiei a fost securitatea energetică. “Criza pe care o traversăm este o lecţie pentru noi toţi în ceea ce priveşte strategia energetică. Trebuie să eliminăm orice dependenţă de gazul din Rusia. Franţa este cel mai mare producător de energie nucleară din UE. Franţa este pregătită să ajute România în privinţa dezvoltării proiectelor de energie nucleară”, a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu.
Partea română a reiterat importanţa promovării unui spaţiu Schengen pe deplin integrat care  va contribui la asigurarea unei pieţe unice eficiente şi funcţionale şi la consolidarea rezilienţei Uniunii în ansamblu. În acest context, reiterăm obiectivul legitim al României de a adera la spaţiul Schengen, în condiţiile în care România a îndeplinit deja criteriile de aderare.
Ambele părţi au subliniat importanţa cooperării la nivel parlamentar punctând faptul că aceasta reprezintă o componentă importantă a dialogului bilateral în vederea implementării obiectivelor comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here