Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, recunoaşte că a intervenit în alegerile din SUA

Oligarhul rus Evgheni Prigojin a recunoscut luni ingerinţe în alegerile din SUA şi a declarat că acest lucru va continua să se producă, prima astfel de declaraţie din partea unei persoane despre care Washingtonul susţine că este implicată în eforturi de a influenţa politica americană, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

„Ne-am amestecat (în alegerile americane), ne amestecăm şi vom continua să ne amestecăm. Cu grijă, cu acurateţe, chirurgical, în propriul nostru mod, cum ştim să o facem”, a declarat Prigojin, în comentarii postate pe VKontakte, echivalentul Facebook din Rusia, de serviciul de presă al firmei sale de catering Concord.

Aceste afirmaţii au fost postate în preziua alegerilor americane de la jumătatea mandatului, drept răspuns la o solicitare din partea unui site de ştiri rusesc.

„În timpul operaţiunilor noastre de localizare, vom înlătura simultan ambii rinichi şi ficatul”, a mai afirmat Prigojin, fără a furniza mai multe amănunte asupra acestui comentariu criptic.

Prigojin, care este numit adesea „bucătarul lui Putin” pentru că firma sa de catering are contracte cu Kremlinul, a fost acuzat oficial că sponsorizează „ferme de troli” din Rusia care încearcă să influenţeze politica americană.

În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu „angajamentul său în ingerinţe în alegerile din SUA”. El este vizat de sancţiuni americane, britanice şi ale Uniunii Europene.

Prigojin a fost o prezenţă publică discretă până de curând, dar a devenit mai vocal în timpul războiului din Ucraina, inclusiv criticând rezultatele generalilor ruşi.

În septembrie, el a recunoscut că a fondat grupul de mercenari Wagner, apropiat de Kremlin, care este activ în Siria, Africa şi Ucraina. Vineri, grupul a deschis un centru tehnologic în domeniul apărării la Sankt Petersburg, un nou pas al lui Prigojin pentru a-şi evidenţia calificările militare.

Miza alegerilor din SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here