Fost președinte, condamnat la 45 de ani de închisoare pentru protejarea traficului de droguri

Sursa: Wikipedia

Fostul preşedinte hondurian, Juan Orlando Hernandez, a fost condamnat, miercuri, de un judecător american, la 45 de ani de închisoare pentru infracţiuni legate de droguri şi arme de foc, transmite Reuters, preluat de News.ro.

În martie, un juriu din Manhattan l-a găsit pe Hernandez, în vârstă de 55 de ani, vinovat de acceptarea a milioane de dolari sub formă de mită pentru a proteja transporturile de cocaină cu destinaţia SUA aparţinând traficanţilor pe care el a proclamat public că îi va combate.

Judecătorul districtual american Kevin Castel a pronunţat sentinţa în cadrul unei audieri la tribunalul federal din Manhattan.

Procurorii federali au insistat pentru o sentinţă pe viaţă, susţinând că aceasta ar trimite un mesaj altor traficanţi şi complicilor lor din guvern.

„Fără politicieni corupţi precum inculpatul, genul de trafic internaţional de droguri pe scară largă în discuţie în acest caz, precum şi violenţa dezlănţuită legată de droguri care urmează, este dificil, dacă nu imposibil”, au scris luni procurorii.

Hernandez a condus Hondurasul, un aliat al Statelor Unite în America Centrală, din 2014 până în 2022.

Avocatul său, Renato Stabile, a solicitat o pedeapsă de cel mult 40 de ani, numind-o efectiv o condamnare pe viaţă, şi a declarat că Hernandez va continua să lupte împotriva condamnării sale.

„Dl Hernandez a făcut mai mult pentru combaterea narcotraficului în Honduras decât orice alt preşedinte hondurian înainte sau după”, a scris Stabile.

Hernandez a fost încarcerat în Brooklyn de la extrădarea sa din aprilie 2022 din Tegucigalpa.

Într-un document depus marţi seară la tribunal, Stabile i-a cerut lui Castel să îl lase pe Hernandez să rămână la Metropolitan Detention Center în timp ce face apel.

În timpul unui proces de două săptămâni, procurorii au declarat că Hernandez a folosit bani proveniţi din droguri pentru a mitui oficiali şi a manipula rezultatele votării în timpul alegerilor prezidenţiale din Honduras din 2013 şi 2017. Mai mulţi traficanţi condamnaţi au declarat că l-au mituit pe Hernandez.

Hernandez a negat că ar fi luat mită de la cartelurile de droguri.

Între timp, avocaţii săi i-au acuzat pe traficanţii condamnaţi că doresc să se răzbune pe politicile antidrog ale lui Hernandez.

În mai, Castel a respins cererea lui Hernandez pentru un nou proces.

Hernandez a susţinut că un agent american de combatere a drogurilor a declarat în mod eronat că traficul de cocaină a crescut, nu a scăzut, în timpul preşedinţiei sale.

Judecătorul a calificat însă acest aspect drept „irelevant” pentru a stabili dacă Hernandez a conspirat cu traficanţii.

Fratele mai mic al lui Hernandez, Tony Hernandez, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în martie 2021 pentru trafic de droguri.

Războiul în imagini – Zilele 853 și 854

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here