Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz se retrage din viaţa politică. „Nașterea fiicei sale i-a dat declicul”

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz – vizat de o anchetă cu privire la corupţie – îşi anunţă joi ieşirea din viaţa politică, dezvăluie presa austriacă.

”Naşterea fiicei sale” în weekend ”i-a dat declicul”, scrie pe site cotidianul Kronen Zeitung, care citează ”cercul apropiat” al tânărului conservator.

Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, după lansarea unei anchete împotriva sa cu prvire la corupţie, însă el a rămas la conducerea OeVP, în cadrul căruia este preşedintele grupului parlamentar al formaţiunii.

El a fost înlocuit la şefia Cancelariei cu fostul său ministru de Externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiaţii săi.

Parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Kurz la jumătatea lui noiembrie.

Scandalul a izbucnit în octombrie, când instituţii ale statului, inclusiv Cancelaria şi Ministerul austriac de Finanţe, au fost percheziţionate în cadrul unei anchete cu prvire la presupuse deturnări de foncuri publice în perioada 2016-2018.

Această presupusă deturnare avea scopul să finanţeze publicarea unor sondaje falsificate şi o acoperire mediatică elogioasă faţă de Sebastian Kurz în publicaţiile unui influent grup de presă austriac, Österreich.

În schimb, grupul era recompensat prin spaţii publicitare profitabile, acuză parchetul.

Sebastian Kurz respinge toate acuzaţiile.

El a fost cel mai tânăr şef de Guvern din lume atunci când a ajuns la putere, la vârsta de 31 de ani.

Coaliţia pe care a format-o cu extrema dreaptă s-a prăbuşit în 2019, când aliatul său a ajuns în centrul unui scandal de corupţie, ”Ibiza gate”.

În urma unor noi alegeri, Kurz a revenit în postul de cancelar, de această dată într-o coaliţie cu Verzii, până când a demisionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here